• Foto: LEONORE NORDIN
    Ställer ut. På lördag är det vernissage för Jan Stiglands konstutställning.
  • Möte. Den första kvinnan möter apan.

Konstnärlig modell över livet

Alingsås

Adam och Eva, apor och en ledsen isbjörn. Finurligt med en allvarlig underton.
På lördag är det vernissage för Jan Stiglands utställning på Konsthallen.

Det första som möter besökaren när hen kliver in på Konsthallen för att titta på Jan Stiglands konst är en skylt med uppmaningen ”Rör inte konstverken”.

I sitt hörn av hallen blänker skulpturerna i epoxiplast inbjudande, det är kanske tur att man har hägnat in dem med ett hindrande rep …

Göteborgsbaserade Jan Stigland har döpt sin utställning till M/S Antropos – en interstellär flaskpost. Mycket av utställningen härrör till vår föreställningsvärld, berättar han.

– Det är en modell över hur livet kan se ut, med alla lustar, hot och drifter som kommer till oss.

Rymdtemat finns med på olika sätt. Dels kan hela verket ses som en flaskpost till andra civilisationer, dels kan besökarna skriva egna hälsningar som eventuellt kommer skickas ut i rymden.

Utställningen består av ett tiotal tavlor, varav två är triptyker, och ett tjugotal skulpturer i trä och epoxi­plast. Bland dem kan nämnas Rödluvan och vargen, ett enormt hästbetsel, en lagbok och ett antal kaniner. Till vänster i rummet sitter en liten pojke i en kub och filosoferar.

Läs hela artikeln i torsdagstidningen

  • Där får Stigland inspiration
  • Förfrågan till Rymdbolaget

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.