Kulturgryning med Medborgerlig Samling

Regionalt

Csaba Perlenberg sammanfattade (31/8 GT) Medborgerlig Samlings (MED) Regionpolitik som ”kulturskymning”. Kritiken är av pedagogiskt värde. Förklaringen till att vi önskar skära kulturbudgetar är att nämligen tvärtom en ”kulturgryning”. Vi siktar på ett nytt system där politiker och tjänstemän inte spelar en nyckelroll i kulturlivet.

Vi är i Sverige vana vid att tänka på kultur som något som händer i det allmännas regi. Någonting man söker och får stöd för ur allmänna budgetar. Någonting som tjänstemän och politiker i kommun och landsting tar initiativ till och erbjuder oss.
Det är den tankemodellen som får Perlenberg att direkt dra slutsatsen att minskad budget bara kan betyda att vi struntar i kultur – gillar man kultur vill man ju ge mer skattepengar? Politik idag går ju alltmer ut på att politiker utlovar påsar med skattepengar och sedan debattera över dessas fördelning.

Men med den logiken blir slutsatsen att Sverige borde vara västvärldens kulturella motor och USA dess stora broms. För väldigt lite skattepengar läggs på kultur i USA. Givetvis är det – om något – exakt tvärt om. Men varför?

Det är för att kreativiteten och initiativförmågan dör på vägen via politiker och kommittéer som avgör vem och vad som skall gynnas. Kultur värdesätts lågt då vi vänjer oss vid att det som erbjuds är gratis eller starkt subventionerat. Kulturarbetare är antingen inne ett system som kraftigt gynnar dem, som de försvarar med näbbar och klor, eller så är de utanför. Då räknas de inte och eftersom de som är inne är subventionerade så har de usla förutsättningar att åtminstone delvis gå runt på sin gärning.

Vi tror att centraliserad finansiering och styrning av medborgares initiativ har överlevt sig själv. Viljan att vänta på att småpåvar och politruker skall övertygas – vare sig de är allmänna eller kommersiella – minskar när möjligheten att kringgå dem erbjuds. Inte minst internetbaserade finansieringsvägar och plattformar visar att denna möjlighet expanderar.

Men pengar måste också kanaliseras om från subventioner och byråkrater till människors egna val och initiativ. MED:s kulturpolitik är del i en bredare vision med exempelvis möjligheter att göra avdrag för sponsring av kultur.

Länk till GT-artikeln: https://www.expressen.se/gt/ledare/csaba-perlenberg/nytt-parti-vill-se-vastsvensk-kulturskymning/

  • Claes Andersson (MED)
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.