Foto: JENNY SCHAGERLIND
ARRANGÖRERNA. Från vänster: Birgitta Saunders, besöksnäringsansvarig i Herrljunga, Karin Lundberg, antikvarie hos Västarvet, Irene Ivansson, Herrljunga hembygdsförening, Hampus Haga, kultur- och fritidschef i Vårgårda och Eva-Lena Liljedahl, bibliotekschef i Herrljunga.

Ordnar rally mellan sevärdheter

Vårgårda/herrljunga

Den som är intresserad av vårt natur- och kulturarv får sitt lystmäte de kommande dagarna. En rad aktiviteter arrangeras i både Vårgårda och Herrljunga under Arenadagarna.

Vad sägs till exempel om ett natur- och kulturrally? Nu är det inte riktigt så actionfyllt som det låter… När Vårgårdas kultur- och fritidschef Hampus Haga säger på pressträffen att ”det är fri fart som gäller” skojar han förstås.

Fast även om de angivna hastigheterna måste följas kan det kanske vara spännande att kryssa mellan bygdens sevärdheter.

Det så kallade rallyt är bara ett av många inslag under Arenadagarna som startar på lördag. Arrangör är Västarvet i samarbete med Vårgårda och Herrljunga kommuner samt lokala föreningar.

– Man kan säga att det är en engångsgrej i just de här kommunerna. Vi gör detta två gånger om året, höst och vår, på olika ställen i Västra Götaland, berättar Karin Lundberg, antikvarie på Västarvet.

Varför blev det just Herrljunga och Vårgårda den här gången?

– Vi plockade ut de tio kommuner vi har varit minst i och Herrljunga var en av dem.

–Det här är ett sätt att öka vår närvaro, fortsätter Karin Lundberg, få bättre kontakt med kommunerna och lyfta den kompetens vi har. Att man kan använda sig av oss.

Västarvet är Sveriges största förvaltning av natur- och kulturarv. Där jobbar bland annat arkeologer, hemslöjdskonsulenter och experter på byggnadsvård.

Läs hela artikeln i torsdagstidningen:

  • Familjedag och föreläsningar

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.