FOTO: Urban Kärvling
1 700 PROTESTERAR. Jenny Andersson, Vårgårda Scoutkår, Göran Frisk, OK Kullingshof och Madelene Smok överlämnade protestlistorna mot bilvägen genom Kesberget till Bengt Hilmersson, ordförande i kommunstyrelsen.

Rekordprotest mot bilväg

Vårgårda

Den planerade bilvägen genom Kesberget har upprört Vårgårdaborna. På onsdagen överlämnades protestlistor med 1 700 namn till kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).

Kommunens framtida bostadsområde Fagrabo, som möjliggör upp till 1 150 bostäder, vållar debatt när det gäller vägfrågan.

Kesbergs friluftsområde är det enda i Vårgårda tätort. Här samlas unga och gamla för en löp- eller joggingtur i spåren och skidåkning vintertid.

Föreningar har omfattande verksamhet i området. För OK Kullingshof är det ”hemmaplan”. Vårgårda Scoutkår har ungdomsverksamhet och Vårgårda Cykelklubb mountainåkning.

– Ska vi verkligen ha en bilväg genom detta området. Nej det ska vi inte, därför ”kräver” vi att bilvägen ska tas bort från detaljplanen, säger Göran Frisk, ordförande i OK Kullingshof.

Ändrat sig

Några partier har varit emot en genomgående bilväg redan från start. Efter de massiva protesterna tar övriga partier ett steg bakåt och anser att det till en början räcker med en cykelväg. Men efter 20-30 år kan det vara dags för en bilväg och därför vill man avsätta ett reservat för vägen i kommande detaljplan. Det motsätter sig Miljöpartiet, Vänsterpartiet och nu också Kristdemokraterna.

Läs hela artikeln i torsdagstidningen

  • Synpunkter på annat också
  • Fler namn än någonsin på protestlista
  • Kan begära folkomröstning

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.