Foto: PRIVAT
Zandra Pettersson, Alingsås, är en av de 20 SD-politikerna i nya regionfullmäktige.

SD kan bli vågmästare i regionen

hela området

Sverigedemokraterna ser ut att bli vågmästare i Västra Götalandsregionen. Grönblå samverkan förlorar sin majoritet. Det står klart när mandaten slutgiltigt har fördelats i regionvalet i Västra Götaland.

Moderaterna, Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet har har styrt regionen de senaste fyra åren i en grönblå samverkan. De har haft knapp majoritet i regionfullmäktige, 76 av 149 platser.

M och MP minskade kraftigt i årets val och de fem partierna får nu bara 68 platser sammanlagt. Men regionrådet Johnny Magnusson (M) uppger att de har för avsikt att fortsätta styra i minoritet.

S största parti

– Sedan blir det ju upp till Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna att reagera på det, säger han till SVT Väst.

Socialdemokraterna har också gått tillbaka men är fortfarande största parti med 27 procent av rösterna och 41 mandat. Vänsterpartiet har ökat till 15 mandat och skulle MP, med 7 mandat, byta sida är de rödgröna större än Alliansen, 63 mot 61.

Men ingen konstellation har majoritet. Och Sverigedemokraterna kan bli vågmästare med sina 20 mandat. Det nya partiet Demokraterna har övriga 3 mandat.

S hoppas dock att kunna hålla SD utanför.

– Vi socialdemokrater är garant för att inte ge SD inflytande och vi utgår från att de partier som i valrörelsen lovade sina väljare att inte sätta sig i beroendeställning av SD:s stöd står fast vid sina löften, säger Helen Eliasson (S) i ett pressmeddelande.

Sju är härifrån

Av 149 ledamöterna i nya regionfullmäktige kommer fem från Alingsås och två från Herrljunga. Alingsåsarna är Thomas Pettersson (C), Kristina Grapenholm (L), Stefan Svensson (KD), Sebastian Aronsson (S) och Zandra Pettersson (SD). Herrljungaborna är Christina Abrahamsson (M) och Mats Palm (S).

Vårgårda blir utan ordinarie representation i regionfullmäktige men Helen Persgren (MP) och Stig-Olov Tingbratt (C) är första ersättare för sina respektive partier i valkretsen Västra Götaland södra.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.