Arkivbild: JOHANNES GUSTAVSSON
Så här såg det ut när stormen Egon drog fram i januari 2015.

Tåg ställs in efter stormvarning

hela området

Stormen Knud kommer att dra in över Västsverige på fredag kväll. Klass 2-varningen för stormbyar i vårt område har dock nedgraderats till en klass 1-varning.

SMHI utfärdade på torsdagen en klass 2-varning för storm på Skagerack samt för stormbyar över en stor del av Västsverige. 

På fredag förmiddag är det en klass 2-varning för Skagerack, Bohuslän, Dalsland och området precis söder om Vänern. För Halland, Sjuhärad och området kring Göta älv (dit Alingsås hör) gäller nu en klass 1-varning, liksom för övriga södra Sverige.

SMHI:s prognos på fredag förmiddag är att det på kvällen blir sydvästlig vind med mycket hårda vindbyar, 21 meter per sekund. På lördag middag ska vinden avta. 

En klass 1-varning innebär att grenar och enstaka träd kan knäckas och att höga fordon kan få problem. Stormbyar innebär vindbyar från 25 upp till 30 meter per sekund. Klass 2-varningen innebär att det kan bli skador på byggnader med risk för kringflygande föremål, liksom risk för större skador på skog och för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning.

Trafikverket har beslutat ställa in tågtrafiken på sträckorna Uddevalla-Strömstad, Håkantorp-Gårdsjö och Varberg-Borås-Herrljunga mellan klockan 16 på fredag eftermiddag och klockan 14 på lördag. Detta har inte ändrats, trots nedgraderingen i vissa områden. Orsaken är helt enkelt att det kan falla träd över spåren. Resenärer uppmanas kontakta tågbolagen för mer information. 

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.