• RÖSTMOTTAGARE. Peter Hellqvist tycker väljarna är på tårna i år.
  • Foto: Katrin Niklasson
    VÄLJARE. Akar Kamal tycker det har varit svårt att bestämma sig för hur han ska lägga sin röst.
  • Foto: Katrin Niklasson

Tror på högt valdeltagande

Alingsås

Valdagen är här, och alingsåsarna strömmar till kommunens vallokaler. Enligt de röstmottagare  AT pratat med kommer det antagligen bli ett högt valdeltagande i år.

– Folk kommer hit och är alerta! Det är inte ”åh nu måste man gå och rösta igen-attityden”, utan man är engagerad, säger röstmottagaren Peter Hellqvist, som finns på plats i Alströmergymnasiet där väljarna från Nolby V/Bolltorp lägger sina röster.

Några som är på väg in för att rösta är Eva och Stellan Norlin, som tycker valdagen är högtidlig.

– Det är både högtidligt och trevligt. Och man ska absolut gå och rösta!, säger Stellan.

När bestämde ni er för hur ni ska rösta?

– Vi har faktiskt varit lite vilsna i år, säger Stellan.

– Jag sa ”nu har vi bestämt oss va?” precis innan vi gick hemifrån, tillägger Eva.

En annan som bestämt sig hur han ska rösta nära inpå valdagen är Akar Kamal.

– Det har varit svårt att bestämma sig i år. Jag tycker det var lättare förra valet. Det är mycket att tänka på, säger han.

I Östlyckeskolan, där de som är bosatta på Östlyckan och Brogården lägger sina röster, står Johan Melander och välkomna väljarna i dörren.

– Vi har haft otroligt mycket folk. Dessutom är det många som har förtidsröstat. Det här är tredje valet jag jobbar jobbar och jag upplever att det kommer fler än tidigare år så jag tror på ett högt valdeltagande. Den politiska debatten har varit intensiv och jag tror det här valet är väldigt viktigt för folk, säger han.

Vahide Peci är en av väljarna som kommit till Östlyckeskolan, och precis som flera andra AT pratar med har hon upplevt det svårare att bestämma sig den här gången än tidigare val.

– Men jag kommer följa mitt hjärta. För mig handlar de viktigaste frågorna om ungas situation, utbildning och skola, och även hur de äldre har det, säger hon.

En annan väljare som kommit till Östlyckeskolan är Jurga Juozapaityté, som i år röstar för första gången i det svenska valet.

– Det känns inget särskilt, ungefär som när jag röstat i mitt hemland Litauen, säger hon, och fortsätter:

– Det blir majoriteten som bestämmer, så är det ju bara. Jag har inga förhoppningar åt något håll. Men rösta, det ska man.

Ja, det verkar som sagt vara många alingsåsare som resonerar som Jurga. När AT besöker Utbildningens hus vid klockan två på eftermiddagen är det mycket folk som strömmar till.

– Vid klockan elva i dag började det bli kö, och en timme senare var den rätt lång. Veteranerna i det här sammanhanget säger att det absolut är fler än vanligt som röstar, säger röstmottagaren Alf Palmqvist.

– I går jobbade jag i kulturhuset med förtidsröstningen, och vi hade kö från öppning till stängning, tillägger han.

Utanför Utbildningens hus Sebastian Karlsson som nu röstar för andra gången i livet.

– Jag tycker man ska rösta, men jag är ganska obrydd. Jag går faktiskt mycket på vad min familj tycker, säger Sebastian Karlsson.

– Men lite koll har jag. Jag är inte helt dum i huvudet, tillägger han med ett skratt.

 

Samtliga vallokaler kommer hållas öppna för röstning till klockan 20.00 idag.

 

 

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.