Centern ökade dubbelt

alingsås

Centerpartiet är den största vinnaren i kommunvalet i Alingsås medan Moderaterna och Miljöpartiet är de stora förlorarna. 

Centern blir mer än dubbelt så stort och ökar från 6,2 till 12,6 procent, vilket gör partiet till kommunens tredje största efter Socialdemokraterna och Moderaterna.

– Det ser väldigt bra ut. Som det ser ut nu fördubblar vi vårt valresultat. Vi ökar mer än något annat parti. Vi fördubblar också antalet mandat, säger Karl-Johan Karlsson, förstanamn på C-listan.

Vad är förklaringen?
– Vi har varit väldigt tydliga med vår politik. Vi har synts och hörts överallt. Vi har vänt oss till väljare både på landsbygden och i tätorten. Och vi har adresserat de problem som alingsåsarna upplever och vill ha lösningar på, säger Karlsson.

Sverigedemokraterna är också en vinnare, ökar från 7,5 till 12,4 procent, men når inte upp till samma nivå som på riksplanet.

När AT nådde gruppledaren för SD, Boris Jernskiegg, över telefon vid 23-tiden var han nöjd.

– Det är väldigt spännande. Jag sitter med SVT nyheters valresultat 2018. Det är väldigt jämnt mellan blocken. Men man kan lätt se att vi kommer göra ett fantastiskt val i Alingsås. Nu ligger vi runt 12 procent och det är mer än vad vi hoppades på, säger Jernskiegg.

Socialdemokraterna lyckas nästan hålla ställningarna i kommunen, partiet backar dock från 29,2 till 27,0 procent.

– Jag tycker att vi gör en ett förhållandevis starkt valresultat nationellt om man ser mot vad som var förväntat och prognosticerat, säger nye gruppledaren Simon Waern. Nationellt är vi hittills större än Alliansen. Sedan är det skrämmande att SD går fram så mycket som de gör, även om det inte är lika mycket som förväntat.

– Lokalt vet vi ännu inte. Men ska vi få en långsiktig stabil ledning, som Alingsås förtjänar, så behöver vi spränga blockgränserna och släppa partiprestigen. Och samtliga partier måste fundera på hur man ska göra för skapa goda förutsättning för att föra staden vidare på bästa sätt, säger Waern.

Moderaterna tappar 5,8 procentenheter, från 21,6 till 15,8 procent, i Alingsås kommun och frågan är om partiet kan behålla ordförandeposten i kommunstyrelsen. AT har utan framgång sökt kommunalrådet Daniel Filipsson (M).

Så här utföll kommunalvalet i Alingsås. Mandatfördelningen är preliminär:

S: 27,0 % (14 mandat, minus 1)
M: 15,8 % (8 mandat, minus 2)
C: 12,6 % (6 mandat, plus 3)
SD: 12,4 % (6 mandat, plus 2)
L: 11,1 % (6 mandat, plus 1)
KD: 6,9 % (4 mandat, oför.)
V: 6,9 % (4 mandat, oför.)
MP: 6,1 % (3 mandat, minus 3)

Valdeltagandet i Alingsås var 86,3 procent i kommunvalet och 87,6 procent i riksdagsvalet, en ökning med 0,2 respektive 1,5 procentenheter.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.