PÅ HUGGET. Johannes Unger laddar som bäst inför EM i Italien i slutet av oktober. Dottern Ester, 2 år, lär följa pappa via sändningarna på internet.

Unger inför EM-debuten: ”Handlar om att ha skoj”

Dodgeball

Johannes Unger började spela dodgeball så sent som förra hösten. Nu väntar han och lagkompisarna i landslaget på att få åka till EM i Italien.
– Topp tre är inte alls omöjligt, säger Unger, som är med i mixedklassen.

35-årige alingsåsaren Johannes Unger har i sin ungdom sysslat med såväl friidrott som handboll.
– Jag var rätt hygglig i spjut, och kastade en bit över 60 meter som bäst. I handbollen var jag vänsternia och skulle skjuta så mycket som möjligt. Föga förvånande är min huvudsakliga uppgift i laget att använda min högerslägga, säger han och utvecklar:
– Jag trodde nog att jag skulle ha mer fördel av handbollen, och att jag bara kunde gå ut och kötta. Men riktigt så enkelt är det inte. Det är mer taktik än man tror.

Vad är det bästa med dodgeball?
– Att det är en så skön stämning. Visst, när det väl är match vill man ju vinna, men glädjen över att bara gå ut och lira slår ut det mesta.

Hur vill du beskriva sporten för den oinvigde?
– Som en ganska hård och intensiv aktivitet med stort hjärta. Även om dodgeball handlar om att kasta boll på varandra (kan liknas vid spökboll) genomsyras sporten av ödmjukhet. Träffar en boll någon lite olyckligt är både motståndare och lagkamrater snabbt där för kolla att allt är okej.

Ibland får man en go smäll i huvudet men det ruskar man av sig snabbt. Stämningen beskriver han också som en viktig faktor:
– Man har hört historierna om hur ”softa” turneringarna i New York är med massa skönt folk, lokala bryggerier och artister på plats. Allt för få en så skön atmosfär som möjligt. Den känslan försöker vi att förmedla även här.
Johannes säger att mixen av människor som spelar dodgeball tilltalar honom.
– Hos oss tränar och spelar killar och tjejer, i alla åldrar, tillsammans. Det i kombination med att några inte har någon idrottsbakgrund sedan tidigare tillför också en extra dimension.

Tränar i Lendahlsskolan
I februari fick Johannes frågan om han kunde tänka sig vara med i landslaget.
– Markus (Persson, även kallad ”Dodgefather”) ville ha med en spelare från varje stad, och jag var inte sen att hoppa på, säger han.
På måndagar tränar Johannes och kompani i Alingsåsklubben Potatotown Dodgeball i Lendahlsskolan.
– På dom träningarna handlar det bara om att ha skoj, och alla är välkomna. Vi har väldigt roligt tillsammans och jag kan rekommendera att testa på. Utöver träningen på måndagar kör jag även ett pass i veckan i Göteborg, plus ett extra med landslaget. Där pratar vi mer taktik och hur vi ska göra för att bryta ner motståndarnas försvar och liknande.

Hur går tankarna nu när EM är ganska nära?
– Varje dag innan jag somnar funderar jag på hur det ska bli med allting. Att få dra på sig landslagsdressen i ett mästerskap och representera Sverige är sjukt stort ändå.
Johannes tror att England blir svåra att rå på i mixedklassen, men bakom dom är det öppet:
– Att vinna blir svårt. Men topp tre är långt ifrån omöjligt, och jag skulle vilja säga att det är en målsättning. England, som har egna ligor i hemlandet, är storfavorit.

Det sägs att Sverige ofta bjuder på det lilla extra, stämmer det?
– Absolut. Vi försöker alltid showa lite och är nog väldigt roliga att titta på.

Hur finansieras EM-äventyret?
– Frånsett att vi har fått in en sponsor som kliver in och betalar en del av våra matchställ, så betalar vi allting ur egen ficka. Det kan man jämföra med spelarna i England, som får allting betalt. På sikt hoppas man ju att vi också kan få lite bättre förutsättningar.

Stor idol på Nolbyskolan
24 oktober landar den svenska truppen i Italien och dagen därpå väntar EM-premiären.
– Innan dess ska vi till Bosön för ett träningsläger, och där handlar det om att trimma ihop laget, säger en förväntansfull Johannes Unger.
Och han kan räkna med en enorm uppbackning från sina elever på Nolbyskolan, som kan se matcherna på Dodgeball Swedens Facebooksida.
– Jag är idrottslärare på Nolby – och det första jag berättade för eleverna när jag började var att jag lirade i svenska landslaget, haha. Nu får jag se till att göra bra ifrån mig när så många tittar.

Väl på plats i Italien är Markus ”Dodgefather” Persson med.
– Han kommer att coacha och vara lite av förbundskapten. Det känns tryggt att ha honom vid sidan. Han är trots allt sportens gudfader, säger Johannes till sist.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.