SKÄRMDUMP

Uppgift: Lögner spreds först från Alingsås

Alingsås

De lögner om M och SD, som bland annat spreds vidare av S-politiker i Sävsjö, ska enligt uppgifter i Aftonbladet, först spridits i Sverige från ett konto hos Islamiskt Center i Alingsås. Men ordföranden och två tidigare ordförande i centret säger till AT att föreningen inte haft något med saken att göra.

Lögnerna om M och SD som framförts och spridits, via sociala kanaler, har varit på arabiska. Och enligt uppgifter i Aftonbladet, som kommer från en undersökning Moderaterna gjort, gjordes inlägget ursprungligen på ett facebook-konto i Kuwait, den 26 augusti.

I samma Aftonbladet-artikel
står det att ”den första spridningen i Sverige skedde från ett konto hos en moské i Alingsås, vars ordförande kandiderade för S i kommunalvalet.”

Sadek Mohamed Ibrahim är idag ordförande i Islamiskt Center i Alingsås. Han kandiderar inte själv för S. Men det gör dock Jalel Hayeb som var ordförande i Islamiskt Center för ett antal år sedan. Hayeb står på plats 42 på kommunfullmäktigelistan i Alingsås.

Sadek eller Jalel säger till AT att de inte spridit uppgifterna vidare. Efter att tidningen visat upp en skärmdump från den aktuella facebookgruppen säger Sadek och Jalel att de aldrig haft något officiellt facebook-konto för Islamiskt Center i Alingsås.

– Det är första gången jag ser denna facebook. Vi använder den inte, säger Sadek.

– Vi vet inte vem som ligger bakom detta, säger Jalel. Men det här är förtal och vi vill gärna ta det vidare till polismyndigheten och reda ut frågan.

”Oacceptabelt”

Lögnerna om M och SD publicerades på Islamiskt Centers facebook, ett konto som nu inte längre finns och som Sadek och Jalel alltså menar inte drivits av föreningen.

AT har också varit i kontakt med Hidir Salaei, som tidigare varit ordförande för föreningen, och som kandiderar till fullmäktige. Han står på plats 38 för S, och säger även han att han inte har något med detta att göra.

– Att någon har gjort såhär är oacceptabelt, säger Hidir.

Inte varit delaktiga

Simon Waern, förstanamnet på socialdemokraternas lokala valsedel, säger till AT att partiet lokalt inte har något att göra med spridningen av lögnerna.

– Det hela handlar om ett inlägg på facebook som initialt delades av en grupp på facebook i Alingsås och därefter spreds vidare av socialdemokrater i Sävsjö. Socialdemokraterna i Alingsås har vidtagit åtgärder och säkerställt att inga av våra lokala företrädare har varit delaktiga i spridningen av de falska inläggen, säger Waern.

– Socialdemokraterna i Alingsås har således inte på något vis varit delaktiga i denna incident, säger Waern. 

Men hur ser du på det inträffade?

– Det är oerhört allvarligt att de här falska inläggen sprids. Det är skamligt att det överhuvudtaget uppkommer. Men det här är inte vår angelägenhet, säger Waern.

”Allvarligt”

Daniel Filipsson (M), kommunstyrelsens ordförande:

– För vårt parti är det allvarligt att det sprids uppgifter som är falska. Sedan är det svårt att klarlägga vem som gjort vad. Men det är ändå ett faktum att socialdemokratiska politiker i landet har spridit det här.

– Så det finns en koppling till S i spridningen på riks­nivå. Och det drabbar vårt parti och är ett övertramp och ett hot mot demokratin.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.