Foto: JOHAN HALLBERG
Stolpar slås av. Reflexstolparna som markerar kantsten mellan vägbanan och gång- och cykelvägen saknas på flera ställen.

Upprepad skadegörelse på reflexstolpar

Alingsås

Under senare tid har det skett en upprepad skadegörelse där det förstörs reflexstolpar på parallellvägen till E20 söder om Alingsås.

Det är de vita reflexstolparna, vilka sitter nedstuckna i kantstenen mellan parallellvägen och gång- och cykel­vägen, som upprepade gånger har blivit förstörda.

– Det är ett stort bekymmer för oss. Vi är ute väldigt ofta och kompletterar med nya stolpar, säger Claes-­Göran Liljeäng, projektchef NCC infrastructure, som sköter vägen på uppdrag av Trafikverket.

En trafiksäkerhetsfråga

Förutom att det tar tid och kostar pengar att sätta upp nya stolpar så handlar det också om en trafiksäkerhetsfråga att stolparna sitter där de ska.

– Det är stolpar som markerar kantsten i mörkret för bilister och cyklister. Blir det snö och stolparna saknas ser man inte längre var kant­stenen finns, säger Claes­-Göran Liljeäng.

”Verkar ha blivit en tävling”

Problemen med de förstörda stolparna gäller hela sträckan längs med gång- och cykelvägen utmed parallellvägen intill E20 söder om Alingsås. Boende, vilka inte vill ställa upp med namn i tidningen, utmed vägen vittnar om att gäng med mopedister ibland drar fram och sparkar sönder stolparna.

– Det verkar ha blivit en tävling om vem som kan få sönder flest stolpar, säger personen ifråga och upp­manar föräldrar att prata med sina ungdomar.

Skadegörelse
polisanmäls

Även Claes-Göran Liljeängs uppfattning är att det handlar om en medveten skade­görelse.

– Visst kan det hända att någon stolpe körs ner av misstag ibland. Men när det handlar om så här många och så ofta, nej då handlar det inte om olyckor som sker av misstag, menar han.

Från NCC:s sida kan man inte göra annat än att fortsätta att komplettera med nya stolpar, och polisanmäla skadegörelserna.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.