Vilka ska styra Alingsås? AT ger alternativen

alingsås

Vilka ska styra Alingsås de närmaste fyra åren? Det är den stora frågan efter valet. Det finns flera tänkbara alternativ, särskilt om blockpolitiken bryts upp.

Centern, Liberalerna och Sverigedemokraterna har gått framåt, medan Moderaterna, Socialdemokraterna och inte minst Miljöpartiet backat. Kristdemokraterna och Vänsterpartiet är på samma nivå som förut, och Kommunistiska Partiet lyckades inte heller den här gången komma in i kommunfullmäktige. Se den nya, preliminära mandatfördelningen i faktarutan.

Inget av de traditionella blocken – Alliansen och de rödgröna – har egen majoritet.

Alliansen (M, C, L och KD) får 24 av 51 mandat och kan tänkas vilja försöka fortsätta med ett minoritetsstyre under ledning av Daniel Filipsson (M). Men det kräver stöd i exempelvis den viktiga budgetomröstningen av något annat parti.

De rödgröna (S, MP och V) är klart försvagade, minus fyra mandat, och får endast 21 av 51 platser i fullmäktige. Det är knappast troligt med ett minoritetsstyre av det blocket.

Om Alliansen söker aktivt stöd av SD, och släpper in det partiet i någon form av samarbete, får den koalitionen en stark majoritet bestående av 30 av 51 mandat. Frågan är hur troligt detta scenario är.

En annan, nästan lika stark majoritet bildas om Miljöpartiet byter sida och börjar samarbeta med Alliansen. MP har regerat tillsammans med Alliansen i Västra Götalandsregionen de senaste åren, så tanken borde inte vara helt främmande. M, C, L, KD och MP får 27 av 51 mandat i kommunfullmäktige.

Men kanske är det dags för ett samarbete över den traditionella blockgränsen. Socialdemokraternas nye lokala ledare Simon Waern har i valrörelsen talat för ökat samarbete och även Liberalernas Anita Brodén har under mandatperioden öppnat för samarbete och samförstånd. Dessutom markerade L tydligt under valrörelsen det egna partiet och gick inte till val tillsammans med de övriga i Alliansen.

En koalition med S, L och C får 26 av 51 mandat, en majoritet om än knapp sådan. Frågan är dock om Centern vill vara med och därmed överge M och KD. Den frågan är särskilt öppen med tanke på att C har en ny gruppledare, Karl-Johan Karlsson, som kanske inte är lika bunden vid tidigare allianser. Om även MP ansluter sig, eller kanske snarare får vara med i den koalitionen blir det 29 av 51 mandat.

Ytterligare en, åtminstone teoretisk, majoritetskoalition är S, L, MP och V. Den får 27 av 51 mandat. Men släpper Sossarna in Vänsterpartisterna i ett organiserat samarbete och kan Liberalerna verkligen tänka sig att ingå i samma gruppering som V?

Kanske finns det ännu fler tänkbara alternativ. Blir det rent av ett samarbete mellan S och M och i så fall tillsammans med vem mer? 

Det är också frågan om hur tätt olika partier kan tänka sig att samarbeta. Kan dessa koalitioner lägga fram gemensamma budgetar? De senaste åren är det bara Alliansen som har gjort det i Alingsåspolitiken.

Läs kommentarer från Alingsåspolitiker i tisdagstidningen. Då klarnar kanske bilden något.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.