Vinnare och förlorare i Herrljunga

herrljunga

Centerpartiet gör ett starkt val i Herrljunga och ökar med 4,3 procent och blir näst största parti. Den stora förloraren blev Socialdemokraterna som backar med 7,6 procentenheter.  

De sista rösterna räknades strax efter klockan 00.30 natten till måndag och då stod det klart att det fanns en tydlig vinnare och en lika tydlig förlorare i Herrljunga.

Vinnaren blev Centerpartiet med nuvarande kommunalrådet Johnny Carlsson.

– Det känns väldigt bra. Jag har inte hunnit analysera så noga än men resultatet stämmer med känslan som vi har haft under valrörelsen, säger en nöjd Carlsson och lägger till:

– Vi hoppades att vi skulle öka med minst ett mandat och det gjorde vi.

Centerpartiet går från 5 till 6 mandat och får tillsammans med Kristdemokraterna, Moderaterna, och Kommunens Väl 15 mandat av totalt 31. Det innebär att man inte får egen majoritet men Johnny Carlsson tror att det blir fortsättning för honom som kommunalråd.

– Jag hoppas kunna sitta kvar. Vi har ju någon slags majoritet som det verkar, säger han.

Förloraren i Herrljunga blev Socialdemokraterna som backar med 7,6 procent och landar på 20,8 procent. Man är dock fortsatt det största partiet med 7 mandat.

Kristdemokraterna gör ett starkt val och får 7,7 procent. Sverigedemokraterna klättrar också och får 11,6 procent.

Miljöpartiet backar från 2,6 till 1,8 procent och hamnar därmed under den nya småpartispärren, som är 2,0 procent i kommuner med en enda valkrets. Partiet åker ur kommunfullmäktige.

Övriga partier gör liknande valresultat som för fyra år sedan.

Så här utföll kommunalvalet i Herrljunga. Mandatfördelningen är preliminär:

S: 20,8 % (7 mandat, minus 2)
C: 18,8 % (6 mandat, plus 1)
M: 14,1 % (4 mandat, oför.)
SD: 11,6 % (4 mandat, plus 1)
L: 10,0 % (3 mandat, oför.)
KV: 9,6 % (3 mandat, oför.)
KD: 7,7 % (2 mandat, oför.)
V: 5,0 % (2 mandat, plus 1)
MP: 1,8 % (0 mandat, minus 1)

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.