Foto: MÅRTEN ÖHMAN
– VI HAR TAPPAT en del lyssnare men nu hoppas jag att vi kan vinna tillbaka några, säger Tommy Grapenholm.

Alingsås 400 år firas i närradion

Alingsås

– Det känns som vi kommer få ett uppsving för radion.
Det säger Tommy Grapenholm om de månatliga jubileumssändningarna.

Nu i helgen kör Tommy Grapenholm, och Radio Alingsås 98,6 Mhz, den andra jubileumssändningen i ordningen, med anledning av att Alingsås fyller 400 år, nästa år. Tanken med programmet är att det ska sändas den 21e varje månad.

Men eftersom helgens program sammanfaller med det veckovis återkommande Alingsås runt slås formaten ihop och det blir tre timmars lyssning istället för två. Det blir dock två lyssningstillfällen under helgen, först på lördag morgon och sedan söndag kväll.

– Den första programpunkter är en konsert från Alströmerteatern 2015, säger Grapenholm. Triple and Touch med Star Choir South Africa gästade då Alingsås och framförde en fantastisk konsert tillsammans med Alströmergymnasiets kör under ledning av Sara Mjönes. Gästartist var Moniker som numera bor i Alingsås.

Lyssnarna kommer också få ta del av en föreläsning av Erik Hallberg, från Palladium tidigare i höstas. Hallberg skriver på en bok om Alingsås 400-åriga historia.

– Han berättar om vårt områdes särprägel och speciella utveckling från stadens grundande i början av 1600-talet fram till mitten av 1800-talet.

Stadsvandring

Mer historia blir det i jubileumssändningen då Grapenholm kommer spela upp en bandupptagning från när Simon Waern, Alingsås Hembygdsförening, tog med lyssnarna med på en stadsvandring i 1600-talets Alingsås för några veckor sedan.

– Det finns inga byggnader förutom Christinae kyrka bevarade från den tiden, men Simon visualiserar på ett intressant sätt villkoren för människorna som flyttade från Nya Lödöse till Alingsås och grundade staden.

Eftersom jubileumssändningar ska innehålla både ett ”förr” och ett ”nu” återfinns även inslag av aktualitetskaraktär. Nu till helgen är Lights in Alingsås i fokus.

Jansson och Hult

– Det blir en intervju med projektkoordinator Angelica Larsson om årets Lights. Programmet gör även en tillbakablick till år 2000, då Ljus i Alingsås, som det hette då, permanentades och fick sina former. Det är en intervju som Tord Jansson gjorde med Kjell Hult, då ansvarig för projektet, för Alingsåsbandet, en taltidning för synskadade.

– Det blir också några röster från seniormässan News55 och kommentarer från tränare och spelare efter AHK:s match mot Malmö på fredag kväll.

Grapenholm lovar en sändning i månaden hela 2019 ut. Och skulle man missa direktsändningen finns chansen att lyssna på allt som podcast, någon vecka efter sändning. Dessa podcaster kommer att återfinnas på en sida som heter alingsas2019.se.

”Väldigt intressant”

Vidare framhåller Grapenholm att han kommer att få draghjälp från elever på Alströmergymnasiet, som ska bidra med podcaster till jubileumssändningar.

– Jag tror det här kan bli väldigt intressant för många att lyssna på. Det känns som vi kommer att få ett uppsving för radion. Vi har tappat en del lyssnare men nu hoppas jag att vi kan vinna tillbaka några.

– Radio är det allra mest demokratiska mediet. För alla har ju tillgång till en radio och kan lyssna.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.