Foto: STEFAN SAMUELSSON
PÅ VÄG TILLSAMMANS. Karl-Johan Karlsson (C), Stefan Svensson (KD), Anita Brodén (L) och Daniel Filipsson (M).

Alliansen håller ihop och behåller makten

alingsås

Alliansen fortsätter att styra Alingsås i minoritet. Ett nytt delat ledarskap med tydlig ansvarsfördelning ska ge alla fyra partierna inflytande.

I dag, fredag, presenterade Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna sin nya överenskommelse för den politiska ledningen av Alingsås kommun de närmaste fyra åren. Den har föregåtts av långdragna sonderingar och diskussioner mellan såväl dessa partier som med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. 

Det hela slutade alltså med att den borgerliga Alliansen håller ihop och tänker styra kommunen trots att deras 24 mandat inte räcker till majoritet i kommunfullmäktige. 

Daniel Filipsson (M) kommer att fortsätta som kommunstyrelsens ordförande och heltidsanställt kommunalråd. Den andra kommunalrådsposten, oppositionsrådet, behåller Socialdemokraterna. 

Det nya i den politiska organisationen är att fyra utskott bildas, med tre ledamöter i varje, varav två från Alliansen och en från oppositionen. Dessa utskott ska arbeta under kommunstyrelsen och ha ansvar för olika verksamheter. De fyra Allianspartierna får leda var sitt utskott.

Läs mer i lördagstidningen:

  • Så fördelas ansvaret i de nya utskotten
  • Politikernas kommentarer
  • Därför sprack S-L-C-alternativet
  • Socialdemokraterna inställda på dialog
  • Hård SD-kritik mot hela upplägget
  • Därför hoppade MP av förhandlingarna med Alliansen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.