Arkivbild: MÅRTEN ÖHMAN
En gammal granat som hittades i början av förra året i Långared.

Bomber och granater – ny amnesti

Alingsås

Bomber och granater – det är något av det som omfattas av den amnesti för explosiva varor som polis nu har inlett.

I veckan inledde polisen en landsomfattande amnesti för explosiva varor, vilket innebär att den som hanterar explosiva varor utan att ha tillstånd för det nu kan kontakta polis och få varorna omhändertagna – utan att riskera rättsliga påföljder.

Ökad trygghet

Bland det som klassas som explosiva varor finns bland annat handgranater, sprängämnen, krut och så kallade bengaler. Syftet med den nu inledde amnestin är att minska mängden illegala explosiva varor som är på drift i samhället.

– Vi vill alla ha ett tryggare och säkrare samhälle. Amnestin är en väg som vi hoppas ska bidra till att minska förekomsten av till exempel handgranater i kriminella miljöer, säger Bengt Grönlund vid polisens nationella operativa avdelning och projektledare för amnestin, i en kommentar på polisens.se.

Kontakta polisen

Från polisens sida betonas att det inte är meningen att allmänheten själva kommer in med explosiva varor till sin polisstation. Uppmaningen är att istället höra av sig till polis via telefonnumret 114 14 och redogöra för sitt ärende. Därefter skickas polis ut till inringaren för att göra en bedömning av materialet. Om möjligt tas varorna om hand direkt av polis på plats. Vid tveksamheter kontaktas nationella bombskyddet ut för att hantera materialet.

De varor som tas om hand under amnestin tillfaller i de allra flesta fall staten och destrueras därefter. Visst material kan komma att bevaras för musealt eller militärt ändamål. Amnestin pågår fram till 11 januari.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.