Arkivbild: Bosse Åström
DAGS FÖR VACCINATION. Från och med den 6 november kan du vaccinera dig mot säsongsinfluensan på din vårdcentral.

Bredare vaccin mot årets influensa

Alingsås

Om knappt en vecka, den 6 november, kan man börja vaccinera sig mot säsongens influensa, som man hittills inte vet speciellt mycket om.
– Det vi vet är att den kommer, säger Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Inför säsongen 2018-2019 har Västra Götalandsregionen beslutat att använda Vaxi­grip Tetra för vaccination mot säsongsinfluensa. Vaxi­grip Tetra innehåller fyra virusstammar, istället för tre som tidigare års vaccin innehållit. Förhoppningen är att detta bredare vaccin ska ge ett bättre skydd.

Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, kan inte säga exakt när årets influensa kommer slå till, eller exakt vilken stam det kommer bli.  

– Vi vet det vi alltid vet, att den kommer och att vissa grupper, de som har en riskfaktor, kommer drabbas hårt, säger hon.

Riskgrupper

De som anses tillhöra en riskgrupp och som rekommenderas att ta vaccinet är personer över 65 år, gravida efter graviditetsvecka 16 och personer med kroniska sjukdomar. Även personer med mycket kraftig övervikt anses tillhöra riskgruppen.

Från Folkhälsomyndighetens håll har det tidigare under oktober pratats om att A(H1N1)pdm09, även kallad svininfluensa, blir mest aktuell denna säsong. Men det är enligt Gunilla Ockborn enbart en kvalificerad gissning.

– Man tror det bland annat på grund av det man sett cirkulera på det södra halvklotet, men vi vet inte, säger hon.

Om det blir den så kallade svininfluensan som blir aktuell här ska då även andra grupper, som unga, vaccinera sig?

– Om man ser till hela befolkningen de år vi har H1N1 är det fler unga som drabbats, men många av de som drabbats hårt tillhör ändå en riskgrupp.

Enstaka utbrott

Just nu ser man enstaka fall av influensa, men Gunilla spår att sjukdomen tar fart under december månad.

– Förra året hade vi en tidig säsong men det brukar vara så att den riktiga smittspridningen kommer igång strax före eller efter jul. Det är också viktigt att komma igång att det tar två veckor innan man har fullt skydd av vaccinet.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.