Det här med publiksiffror

Sporttankar

 

Ja jestanes.

Så skriver man lite i sportbloggen igen, för första gången sedan årets första månader. Och den här gången har jag funderat lite över publiksiffror i handbollens högsta liga. För det snackas om dom, ska ni veta. Inte minst från oss journalister, ja jag har själv varit där och ifrågasatt såväl Alingsås HK:s publiksiffror som Sävehof och andra. Man får känslan av att publiken sviker Handbollsligan allt mer, men stämmer det verkligen?

Jag bestämde mig att kika närmare, utan att för den sakens skull göra en full analytisk research (det här är trots allt en blogg…), bara för att se lite kring utvecklingen i ligan de senaste fem säsongerna. Där räknar jag nuvarande säsong, som bara är barnet än så länge ska sägas, som en av de fem. Så vi snackar fyra hela säsonger, plus sex till åtta matcher. Jag har räknat fram till och med igår, onsdag.

Ett par saker ska man också ha med sig när man läser den här statistiken. Lag som Guif, Sävehof och båda Ystadslagen har fått nya arenor under femårsperioden, vilket såklart påverkar inte bara maxkapacitet utan även snittpublik. Men jag tycker ändå det är intressant att se hur de nya arenorna påverkat, varför jag har en liten lista enbart med de lagen allra längst ner. Dessutom – Guif har spelat i tre olika arenor under perioden. Gamla fina Sporthallen, mellanlandningen i Skjulstahallen och nu Stiga Sports Arena.

Sedan ska man som sagt ha med sig att innevarande säsong är ung än, och alla har inte spelat lika många matcher. Se nuvarande snittsiffra som en trend, men inget satt i sten.

Ett par intressanta detaljer lite snabbt:

– Hälften av lagen ligger för tillfället på ett snitt över publiksnittet jämfört med de tidigare fyra säsongerna, andra hälften ligger under.

– Det lag som den här säsongen tappat mest sett till sitt snitt över övriga fyra säsonger är IFK Kristianstad (-621) och det lag om ökat mest är Guif (+341).

– Fyra lag (Kristianstad, Alingsås, Lugi, AIK/Ricoh) har ett nuvarande säsongssnitt som är det lägsta någonsin under perioden.

Som sagt, det är inte att ta som facit det som syns nedan på något sätt. Mest bara intressanta siffror, för att verkligen dyka ner på djupet med hur det står till med publiktillströmningen i Handbollsligan krävs, tja, ett större arbete. Men detta var vad jag tyckte var lite kul såhär på torsdagsmorgonen till kaffet.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.