Foto: CHRISTIAN STÅL
Anna Furberg är lagkapten i Alingsås FC.

Så mycket bättre kan vi bli

Gästbloggen

Den här veckan avslutar damlaget Alingsås FC sin första säsong i fotbollens division 1. Anna Furberg bloggar hela veckan om hur klubben bildades, hur säsongen har varit och hur tankarna går  inför framtiden.

Söndag 7 oktober

Idag kl 14.00 kommer domaren att blåsa igång den sista matchen för den här säsongen. Hösten har nu kommit på riktigt och löven har börjat gulna. I slutet av säsongen är kroppen ofta sliten efter en lång säsong. På samma sätt som växtligheten i en sista ansträngning levererar ett fyrverkeri av färger för att sedan dra sig tillbaka till sin välförtjänta vintervila kommer ett gäng tjejer gå ut på Mjörnvallen idag rejält taggade inför säsongens avslutningsmatch. 

Det kanske kan kännas lite vemodigt, sista matchen innan den långa mörka vintern kommer. Sista matchen innan den tid av förändring som följer slutet av en säsong. Vissa spelare kommer att lämna för nya äventyr, med eller utan fotboll, och andra tillkommer. Sista matchen för säsongen innebär en sista match med Alingsås FCs damlag version á la 2018. Därför vet jag att tjejerna kommer att gå ut på planen och vara extra laddade för att avsluta med stil. Men det tar inte slut där.

Alingsås FCs damlag laddar inför match. Foto: Anna Furberg

 

Det finns så mycket som ligger framöver för Alingsås FC. Efter det första året har många pusselbitar fallit på plats. Klubben har skapats, vi har fått en plats att vara på, vi har ett ungt lag med mycket talang och vilja att fortsätta utvecklas. Det finns en stor potential i det här laget. VI kan bli så mycket bättre och det känns väldigt spännande. 

Nu finns det en tydlig grund att bygga vidare på. Så ta gärna vägen förbi Mjörnvallen och håll utkik efter ett gäng glada tjejer som spelar fotboll. 

Tack för mig och tack för att ni hängt med såhär långt. Varmt välkomna till Mjörnvallen och att stötta Alingsås FCs fortsatta resa som bara har börjat!

 

Fotbollstyper och personligheter
Lördag 6 oktober

På samma sätt som det finns många olika typer av människor så finns det många typer av fotbollsspelare. Vissa pratar och styr mer på plan medan andra säger ganska lite. Vissa kämpar så svetten lackar medan andra inte springer så mycket men ändå lyckas vara på rätt ställe vid rätt tillfälle.

Sedan har vi tekniknördarna som ständigt hotar att lura bort dig med sina finter och placerar in bollen i mål medan andra skjuter så hårt de bara kan i sina försök att näta. Utanför planen så finns det också många saker som skiljer oss åt. Vissa har precis börjat gymnasiet medan andra jobbar heltid. Vissa funderar på att flytta hemifrån till en studentlägenhet, andra på att köpa en egen bostad. Vissa funderar på vad de ska göra efter gymnasiet andra på vad deras nästa jobb ska bli.

Insamling av bollar under en blåsig höstdag på Alströmervallen. Foto: Anna Furberg

 

Egentligen är det rätt fantastiskt hur ett lag som består av så många olika personligheter, på och utanför plan, och av personer som är i så olika faser i livet ändå kan dra åt samma håll och vara ett lag. Därför tränar vi inte bara ihop utan vi hittar även på andra saker som exempelvis att grilla och äta tillsammans, bada och spela spel. 

Jag tror att nyckeln för ett så nytt lag som Alingsås FC har varit att vi spelare lägger ner tid på att lära känna varandra både på och utanför planen. Det handlar om att hitta sin roll och på vilket sätt man bäst bidrar till gruppen. Men det handlar lika mycket om att hjälpa varandra och stötta varandra i det arbetet och få alla att förstå och känna att det man bidrar med är viktigt – för allt räknas och betyder något.

 

Fredag 5 oktober

Så mycket mer än att sparka på en boll
När man lägger ner så mycket tid på träning och att spela fotboll som vi gör, med våra minst fyra träningar i veckan plus match, krävs en hel del engagemang och vilja. Jag skulle vilja sträcka mig så långt som att säga att det är en egen livsstil. För familj och vänner som inte lägger ner så många timmar i veckan på träningar, matcher och resor kan det verka mystiskt.

Vid det här laget har jag tappat räkningen över antalet gånger som jag fått frågan; hur kan du lägga ner så mycket tid på att spela fotboll? Jag kan villigt erkänna att jag ibland själv ställer mig just den frågan då tiden inte verkar räcka till. Då pusslet heltidsjobb, träning, träffa familj och vänner, matlagning, städning och allt annat som hör livet till inte verkar gå ihop. Tyvärr finns det inga stora möjligheter för damfotbollsspelare att kunna leva på sin fotboll varför de flesta måste jobba eller studera, eller både och, samtidigt som man lägger ner stora delar av den resterande tiden efter jobbet eller plugget på att träna.

I ljuset av detta låter kanske frågan om hur det i hela världen kan vara värt det ganska rimlig. Ändå håller vi på med det här, år ut och år in. Vad är hemligheten? Kanske är det så enkelt att vi älskar att spela fotboll och vi älskar att göra det tillsammans. Just att vi gör detta tillsammans tror jag är en väldigt viktig del av det hela. För vid de tillfällen då man behöver påminna sig själv om varför man gör det man gör, det är då det är så viktigt att ha lagkompisar runtomkring en som hjälper till med detta och att vara i en klubb som tror på det man håller på med.

Det krävs ett lag och en klubb som vill kämpa för att få saker att gå ihop även om det inte alltid är så lätt eller blir precis som man tänkt sig eller hoppats på. Den gemenskap och vilja som finns i Alingsås FC gör det helt enkelt värt det. När jag kommer till träningen, möts av leenden och skratt, och går ut på planen för att bara få vara i nuet, i spelet och i snacket – då blir det värt det varje gång. Att spela fotboll är så mycket mer än att sparka på en boll.

Middag med laget. Foto: Anna Furberg

Torsdag 4 oktober
Den första säsongen för Alingsås FC

Detta är en speciell säsong på många sätt. Vi är en ny klubb, befinner oss i nya lokaler och spelar i en ny serie. Allt detta innebär nya förutsättningar. I och med att vi i form av Holmalunds IF åkte ur elitettan var det många spelare som lämnade och i slutändan var det endast ett fåtal spelare som vanligtvis är med från start på matcher som valde att stanna kvar och bli grunden för Alingsås FC.

När man tappar så många spelare blir det sportsligt väldigt tufft. Ett helt nytt lag måste lära känna varandra, både på och utanför planen, för att spela ihop sig och börja prata samma fotbollsspråk. Säsongen har bjudit på både toppar och dalar, vilket inte är så konstigt med tanke på att vi är ett så pass nytt och ungt lag. Topparna, exempelvis då vi slog serieledarna Rössö på bortaplan, visar på den stora potential som finns i laget medan dalarna, såsom den tunga förlusten mot Göteborgs DFF under hösten, pekar på bristen av rutin och erfarenhet. Samtidigt i det stora hela tycker jag att vi har gjort en helt okej säsong. Just nu befinner vi oss på en topp-fyra placering.

För min egen del har Alingsås FCs första år varit lite extra speciellt. I oktober förra året opererade jag mig nämligen för en skada på brosket i knät. Detta innebar sex veckor på kryckor och en lång rehabilitering men värst av allt; ingen möjlighet att vara med och bidra till laget på planen. Som en konsekvens av detta har jag istället försökt bidra på andra sätt och stötta laget från sidan.

För mig som har spelat fotboll sedan jag var omkring sex år gammal och tränat fotboll typ fem till åtta gånger i veckan de senaste elva åren av mitt liv innebar broskskadan en drastisk förändring av min vardag. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte har varit extremt tufft och frustrerande att bli begränsad på det sättet. Samtidigt vet jag att jag har så mycket att vara tacksam för, inte minst för det stöd som jag har fått från lagkompisarna och personer i klubben under min långa rehabiliteringsprocess. Det är deras ständiga uppmuntran och snälla ord som har hjälpt mig att orka, de är fantastiska.

Full kamp om bollen. Foto: Alingsås FC
Alingsås FCs nya omklädningsrum på Mjörnvallen. Foto: Anna Furberg
Uppvärmning på Mjörnvallen. Foto: Anna Furberg

Onsdag 3 oktober

Arbetet bakom scenen

Fotbollsplanen kan liknas vid en scen. Där finns fotbollsspelare, domare och tränare som alla har sina olika uppgifter för att få till en intressant och spännande föreställning. Förutom dessa personer så finns det ett stort antal andra som lägger ner mängder av ideellt arbete bakom scenen men som ytterst sällan får den uppmärksamhet de förtjänar. 

Det som man kanske inte tänker på så ofta är att det krävs ett enormt arbete i kulisserna för att få allt att fungera och göra matcherna möjliga. Många människor behövs. En styrelse som strukturerar klubbens arbete, sponsorer, någon som tvättar kläder och tar hand om materialet, sportchefer och bollhämtare på matcher. 

Mycket arbete behöver göras. Det ska fotograferas, marknadsföras, pengar ska samlas in, kiosk ska hållas öppen under matchdagar, klubbens hemsida ska underhållas och planer bokas. Ja listan tar inte slut där utan kan lätt göras ännu längre.  

Ibland tänker jag att en klubb bäst kan liknas vid en enda stor familj där alla har sin uppgift och bidrar med det man kan för att få det hela att fungera. Många saker såsom brist på tid och pengar utgör hinder som måste övervinnas. Trots detta ställer föräldrar, vänner och fotbollsintresserade upp och sliter för att skapa rätt förutsättningar för att vårt lag ska kunna gå ut på den där scenen och prestera. 

Utan er, ni som lägger ner så mycket av er lediga tid på detta arbete bakom scenen, hade det inte varit något Alingsås FC. Därför vill jag med detta inlägg försöka ge er åtminstone en liten del av den uppmärksamhet som ni så väl förtjänar och passa på att tacka er alla för det enorma arbete som ni lägger ner för vår skull. Tack så väldigt mycket!

Försäljning av hamburgare vid match. Foto: Alingsås FC
Partners under säsongen 2018. Foto: Alingsås FC
Bollflickor. Foto: Alingsås FC

Tisdag 2 oktober
Så mycket bättre det blev

Solens strålar letar sig fram mellan molnen och ut över Alströmervallen en lite småkylig vårdag i april. Det är inte vilken dag som helst, det är nämligen dags för seriepremiär och Alingsås FC ska äntligen spela sin första tävlingsmatch. Förväntningarna är höga och nu gäller det. Det är denna matchen som man som spelare längtar efter att få spela och drömmer sig bort till under försäsongens hårda slit i blåst och snöblandat regn. Men detta är inte bara en säsongspremiär och Alingsås FCs första tävlingsmatch. Det är också en nystart och en höjdpunkt för alla som bidragit till att förverkliga Alingsås FC.

Alingsås FC blev inte bara bra, det blev så mycket bättre. Ett annat Alingsåslag, nämligen Alingsås IF, öppnade generöst upp sitt hem för oss och välkomnade oss till deras hemmaplan. Ett enormt engagemang från Alingsås FCs styrelse, föräldrar och andra ideella har gjort det möjligt för laget att få en egen plats, ett ställe där vi kan satsa helhjärtat på det som vi brinner för, nämligen att spela fotboll.

Alingsås FC blev en klubb där vi hjälps åt för att skapa så bra förutsättningar som det går för att få spela fotboll på en hög nivå med det ständiga målet att utvecklas och nå vidare. Denna nya klubb har skapat ett sammanhang med en styrelse som tror på oss och vill satsa på oss vilket är extremt viktigt för ett ungt lag som vill nå vidare med sin fotboll och sin satsning.

Och hur gick det i första matchen för säsongen då? Ja, i just denna matchen blev det en förlust men nystarten och att Alingsås FCs fotbollsäventyr äntligen fått börja, det kändes helt klart som en stor vinst.

Startelvan tillsammans med bollflickorna vid Alingsås FCs seriepremiär 2018. Foto: Alingsås FC
Uppställning inför seriepremiären mellan Alingsås FC och Rössö IK 2018. Foto: Alingsås FC

Måndag 1 oktober
En resa tar sin början

Min fotbollsresa i Alingsås startade då jag kom hit inför säsongen 2016. Jag kom från spel i Göteborgsklubben Jitex och två tunga säsonger i damallsvenskan och elitettan. Alingsåslaget, som då tillhörde Holmalunds IF, hade lyckats med den stora bedriften att ta sig upp från division 1 till elitettan.

Helt ny i laget möttes jag av ett viljestarkt gäng, orädda på det där inspirerande sättet som bara ett lag som har vunnit många matcher kan vara. Mycket god vilja fanns det och den var väldigt smittande. Samtidigt präglades laget av en härlig gemenskap och allt detta bidrog till att jag fastnade direkt.

Tre år senare är jag stolt över att fortfarande vara en del av detta Alingsåslag som från och med i år har blivit sin egen klubb då damlaget i Holmalund blev Alingsås FC. Hur blev det egentligen när damlaget Alingsås FC, med sin nya hemmaplan på Mjörnvallen, bildades? Hur har den första säsongen varit och vart är klubben på väg? Detta är exempel på frågor och funderingar som jag tänkte skriva om utifrån mitt perspektiv denna vecka då jag fått äran att vara gästbloggare här i Alingsås Tidning.

Min tanke är helt enkelt att låta er följa med på en resa från det att vi blev Alingsås FC, genom vår första säsong som ny klubb och sedan blicka framåt. Jag vill fokusera på här och nu och se framåt. Som jag ser det så är förutsättningarna för att vårt lag ska kunna utvecklas och förverkliga sin potential i full frihet så mycket bättre nu än de var innan. Ni är varmt välkomna att följa med.
Anna Furberg

Alingsås FC:s damlag under en träning i september 2018. Foto: Anna Furberg.
  • Anna Furberg
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.