Ett eldorado för konsulter och nya obegripliga tjänster!

Alingsås

Alingsås kommun fortsätter att falla som en gråsten genom det klara vattnet när det gäller Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet i landets kommuner.

Men tyvärr är det med ett leende som jag läser kommentarerna från kommunens politiker. Det är nämligen detsamma som man har lämnat under de senaste tre åren. Tyder det på att en djupgående insikt om en genomgripande förändring fortfarande saknas? Ja, förmodligen! Att sedan de olika partierna är överens i bedömningen om det kapitala misslyckandet när det gäller företagsklimatet är väl inte så konstigt. Däremot är det nog en ideologisk skillnad när det gäller att hitta en väg ut ur denna djupa kris.

Alingsås kommun är för närvarande säkert ett eldorado för konsultbyråer som erbjuder olika typer av ”charmkurser och personlig utveckling”. Även fantasin när det gäller att skapa nya enheter och tjänster verkar vara på topp. För vem behöver en näringslivsenhet, en exploaterings- och tillväxtchef, en företagslots, och så vidare?

Futurum lades ner för flera år sedan av orsaker som jag inte direkt känner till. Ett ABC skapades och gick sin egen väg utan någon större politisk kontroll och politiker har sprungit benen av sig för att intervjua företagare om deras syn på kommunal service.

Är det inte istället dags att fundera på vad de tre olika grupperingarna av politiker, tjänstemän och företagare har för grundläggande syn på varandras verksamhet och möjligheter att utvecklas tillsammans. Nu har alla tre grupperingarna grävt ner sig i skyttegravar men springer upp ibland och skakar hand med varandra för att sedan krypa ner igen. Det har nästan blivit ett symbolvärde att tycka illa om varandra och smuts­kasta varandras verksamhet.

Det krävs nu en grundläggande ideologisk systemförändring. Politikerna måste ta fram klara, entydiga och långsiktiga handlingsplaner som tjänstemännen effektivt och snabbt kan bearbeta och omsätta i verkligheten. Låt sedan kommunens tjänste­män och företagarna bygga upp en förståelse och ett förtroendekapital mellan varandra.

Tyvärr är ni politiker inga entreprenörer av någon större dignitet och bör därför hålla er borta från kommunikationen mot företagarna. Däremot måste ni vara mycket lyhörda på de utvecklingsidéer som kommer från era egna tjänstemän i kommunikationen mot företagarna.  Detta skapar nämligen underlag för nya politiska utvecklingsplattformar som är livsviktig för en framgångsrik kommun.

  • Kenneth Olsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.