Arkivbild: BOSSE ÅSTRÖM
LÄMNADE UT FEL FIL. Sparbanken Alingsås lämnade av misstag ut kommunalrådet Daniel Filipssons bankupppgifter till en företagare. Banken har anmält missen till Datainspektionen.

Filipsson (M) chockad efter bankmiss

Alingsås

Sparbanken Alingsås lämnade ut uppgifter om kommunalrådet Daniel Filipssons ekonomi – till den lokale företagaren Johan Henriksson.
– Det var aningen chockartat, säger Filipsson.

Johan Henriksson driver IT-företaget Gym Control och skulle kontrollera den nya personuppgiftslagen GDPR. Men när han vände sig till Sparbanken Alingsås fick han ett minst sagt oväntat svar.

Det visade sig nämligen att banken skickat en fil med uppgifter om en viss Daniel Filipsson – kommunens moderate kommunalråd.

– Jag loggade in på banken i onsdags morse och upptäckte att jag hade fått Filipssons fil. Det är anmärkningsvärt, säger Johan Henriksson och tillägger att han inte vet var hans egen information har hamnat.

Ville ha möte

– Jag ringde Filipsson direkt och talade om det. Sedan ringde jag banken när den hade öppnat, fortsätter Johan Henriksson, som också kontaktade Datainspektionen.

Henriksson ville ha ett möte med Sparbankens vd Angelica Petersson men hävdar att han blev uppmanad att först mejla över all dokumentation, vilket han inte ville göra då det ju var personliga uppgifter.

– Och banken skriver själv på hemsidan att de aldrig kommer att be någon att skicka konfidentiell information på e-post, kommenterar Johan Henriksson.

Senare har Sparbanken skickat ett brev till Henriksson och medger att ett misstag har begåtts och att det är anmält till Datainspektionen i laga ordning.

”Inte helt tätt”

Johan Henriksson ville också ta del av loggfilerna som visar vilka på banken som har hanterat hans konton. Han menar att han har rätt till det, enligt GDPR.

– Jag har fått information till mig på gatan att jag har skäl att tro att det inte är helt tätt på banken, säger han och tillägger att det är flera Alingsåsföretagare som har begärt ut sina kundprofiler hos Sparbanken.

Men Sparbanken har inte lämnat ut loggen, med hänvisning till att de innehåller personuppgifter om bankpersonal. Banken tolkar GDPR på ett annat sätt än Henriksson på den punkten.

”Obehagligt”

Daniel Filipsson säger att det var ”aningen chockartat” att hans uppgifter hamnade hos en annan människa.

– För mig är det obehagligt dels då handlar det om mig som privatperson, dels i rollen som offentlig person, säger kommunalrådet.

Har du varit kontakt med banken?

– Det har jag varit. Och jag blev underrättad av denne Henriksson att han hade mina uppgifter. Sedan har jag träffat banken i förra veckan. Vi har pratat ut om det här och det var ett bra möte, och de bad om ursäkt. Så jag är nöjd över hur banken hanterat detta, efter att skadan är skedd.

Du har tidigare begärt GDPR-utdrag från olika ställen, varför?

– Jag har gjort det för eget privat intresse och att lagstiftningen var ny, och för att se hur lagstiftningen fungerar i praktiken. Så jag har fått uppgifter från alla möjliga ställen, inklusive Sparbanken. Och där fick jag ut uppgifterna jag vill ha. Problemet var att en annan också fick det.

AT har varit i kontakt med Anna Grill, marknadskoordinator på Sparbanken Alingsås, som via mejl låter meddela att banken aldrig kommenterar enskilda ärenden på grund av banksekretessen.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.