Foto: JENNY SCHAGERLIND
SÖTNOSAR PÅ VIFT. Förvildade kaniner har setts i Vårgårda ända sedan förra hösten, och de verkar bara bli fler. På kommunen misstänker man att det är privatpersoner som medvetet släppt ut sina tamkaniner. (OBS! Kaninerna på bilden har ett bra hem och ställde bara upp som fotomodeller.)

Förvildade kaniner rör upp känslor

Vårgårda

Förvildade tamkaniner har blivit ett problem i centrala Vårgårda. Personer som har fått sina trädgårdar förstörda har klagat hos kommunen. Det finns också de som tycker synd om kaninerna. Men miljöenheten kan inget göra…

Var alla kaniner kommer ifrån verkar ingen veta, men misstankar finns om att det är privatpersoner som medvetet släppt ut sina tamkaniner i naturen.

Klagomål på förvildade kaniner började komma in till Vårgårda kommun redan förra hösten.

– Men då sporadiskt och vi handlade inte ens klagomålen utan avslog dem bara, berättar Kristoffer Tveiten, miljöinspektör på kommunen.

– Under sommaren började det komma in fler klagomål, fortsätter han. Så då började vi handlägga det som ett ärende. En del tyckte synd om kaninerna och menade att de mådde dåligt.

De flesta telefonsamtalen handlade dock om att kaninerna härjade i villaträdgårdar och grävde gropar i rabatterna.

– Vi gör inget åt det, utan sa åt dem som hörde av sig att de får skydda sin egen tomt. Då började de prata om att kaninerna även bajsade i sandlådor på kommunala lekplatser, och att en del låg skadade och led utmed vägarna. Men vi har tyvärr inget lagstöd att agera, menar Kristoffer Tveiten.

Artikeln finns i sin helhet i torsdagstidningen

  • Rädda för harpest
  • ”Har viktigare saker att göra”
  • ”Mata dem inte”

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.