Exklusiva Columbia Country Club i Chevy Chase, Maryland, där Christine Blasey Ford tillbringade mycket tid i ungdomen. 

Godkänd efter vecka som förtrollat USA

AT i Washington

I lördags godkändes Brett Kavanaugh som domare till USA:s Högsta Domstol av senaten med siffrorna 50-48. Veckan dessförinnan, förra torsdagen, stod mycket av USA stilla, då miljontals TV-tittare följde Christine Blasey Fords känslosamma vittnesmål i senaten, där hon anklagade Kavanaugh för sexuellt övergrepp då de båda gick i high school.

Hon var 15 år och han 17 år. Hon var elev vid prestigefyllda flickskolan Holton-Arms och han vid den lika ansedda katolska pojkskolan Georgetown Prep. Båda i Bethesda, Maryland, utanför Washington, D.C. De rörde sig i samma kretsar, och båda fäderna var medlemmar i den exklusiva klubben, med endast manliga medlemmar, Burning Tree Country Club, och familjen Blasey i Columbia Country Club. I Washingtons förortsområden är det mycket vanligt att familjer skickar sina barn till exklusiva privatskolor och är medlemmar Country Clubs.

Enligt en artikel i Washington Post 1990 skickade rektorerna från sju prestigefyllda privatskolor i Washingtonområdet ut ett gemensamt brev till föräldrarna, där man varnade dem för att deras barn hade utvecklat en ”partykultur” som bestod av omfattande alkoholkonsumtion och sexuellt och våldsamt beteende.

Och det skall ha varit vid ett sådant tillfälle, med mycket alkohol, som Christine Blasey Ford säger sig ha blivit utsatt för ett våldtäktsförsök av Brett Kavanaugh. Själv säger hon att hon drack en öl. Med i sovrummet, enligt henne, var också Kavanaughs vän Mark Judge, och de lär ha låst dörren bakom sig. Men Blasey Ford lyckades ta sig ur sovrummet och smita ut ur huset. Dock visste hon inte vilken villa det rörde sig om, ”någonstans mellan Columbia Country Club och hemmet i Glen Echo”, hur hon kom till festen och hur hon tog sig hem. Avståndet mellan klubben och bostaden var 7-8 kilometer. Av de vänner som ska ha varit med vid tillfället är det ingen som säger sig minnas festen. Men det verkar rimligt att någon körde henne hem, då hon inte hade körkort. Det är förmodligen det som hennes vittnesmål föll på.

Dessutom figurerar Kavanaughs dagbok från den tiden. Där det bland annat nämns en sammankomst den 1 juli 1982, med några av de vänner, som även Christine Blasey Ford nämner. Hon hävdar att 6-8 veckor efter våldtäktsförsöket träffade hon på Mark Judge i en livsmedelsaffär, där han sommarjobbade. Han kände sig obekväm, då hon hälsade på honom. Judge skrev också en besynnerlig memoarbok 1997, med en del häpnadsväckande information. Historien fängslar och förbryllar allmänheten med alla sina lösa trådar.

Det finns dock den politiska aspekten. Valat av konservative Kavanaugh har polariserat USA, efter att Metoo-rörelsen växt sig stark. Med motstridigheter och politisering. Abortfrågan, rätten att bära vapen, och andra kontroversiella politiska frågor. En del anser att det finns en helt annan inställning till sexanklagelser om det gäller en medlem av det egna partiet. Exempelvis behandlades Bill Clinton med silkesvantar av sina anhängare under 1990-talet. Liksom den muslimske afroamerikanske kongressmannen Keith Ellison, som anklagas för kvinnomisshandel.

Republikaner stödjer Kavanaugh, medan demokrater sympatiserar med Blasey Ford. Det ifrågasätts också varför demokratiska politiker låg på informationen om Blasey Ford under flera månader. Dock är de inblandade familjemedlemmarna till stor del republikaner. Ingenting har hörts från Blasey-familjen i Washington, som är registerade republikaner, medan familjen Ford (maken Russell Fords familj) i Kalifornien oppet har stött Christine Blasey Ford. Hennes svärmor är till och med republikan och röstade på Trump. 

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.