Höj rösten!

Alingsås

Nu är det förljugna valet över och politiker som Daniel Filipsson visar åter sitt rätta ansikte. När cheferna för Barn och Ungdom och Vård och Äldreomsorg uttalade sig om vad som kommer att hända om förvaltningarna inte får de 130 miljoner som fattas nästa år, blev Filipssons svar att chefer ska hålla käften och rätta sig efter den budget de tilldelas!

Tack och lov finns det fortfarande chefer med tillräckligt civilkurage för att våga svara på Alingsås Tidnings frågor, trots att många chefer har sparkats de senaste åren. Det är kanske ett av skälen till att Allianspartierna vill öka privatiseringstakten? Med privata utförare tystnar kritiken mot nedskärningarna.

Vi är inte ett dugg förvånade över hur Filipsson bemöter kommunanställda. Vi skrev inför valet att ”Daniel Filipsson driver Alingsås som ett företag, likt en västgötsk Donald Trump. Hans enda mål är ekonomiskt överskott och arbetssättet är toppstyrning, lydnadskultur och att göra sig av med alla som vågar sätta sig upp mot ledningen”.

Mellan vårt parti och Alliansens råder en avgrundsdjup klyfta när det gäller hur en kommun ska styras och synen på vår välfärd och demokrati. Vi hävdar att kommunen inte är ett företag som ska gå med vinst. Därför kräver vi att kommunen slutar samla 100-tals miljoner på hög och istället ger förvaltningarna den budget som motsvarar behoven.

Vi kräver att politiker ska sluta lägga tiotals miljoner på konsulter. Istället ska de lyssna på personalen och låta de som arbetar i verksamheterna peka ut problemen och lösningarna. Först då kan vi få en väl fungerande välfärd.

När nu Alliansen fortsätter att styra Alingsås är risken stor för att både nedskärningarna och privatiseringarna kommer att öka. Enda avsikten med att lägga ut kommunens verksamheter på entreprenad är att tvinga ner kostnaderna. Och med den sämre välfärd som blir med privatiserad verksamhet, ökar kraven på ”valfrihet”, på att kunna välja bättre alternativ, trots att det borde vara en skandal att några måste hålla till gode med sämre.

Det talades vitt och brett i valrörelsen om ökad trygghet och om olika åtgärder för att minska segregationen. Är det något som segregerat skolan så är det privatisering och fritt skolval. Nu vill Alliansen genomföra samma sak inom äldreomsorgen, med tillägget att det ska vara möjligt att starta äldreboenden som kräver betydligt högre avgifter än de offentligt drivna. ”Fint folk” ska inte behöva hålla tillgodo med det som politikerna ”erbjuder”! Därför öppnar de upp för att lösa bristen på äldreboenden genom att låta privata företag bygga lyxiga äldreboenden, avsedda för de som kan betala, medan fattigpensionärer får finna sig i de ständiga nedskärningarna.

Nu är valet över och Alliansen kommer att fortsätta med att låta våra gamla och sjuka betala för kommunens överskott med allt sämre vård och omsorg. De kommer att fortsätta med att låta våra barn och ungdomar betala för överskotten med än sämre omsorg, sämre undervisning och mer stress på grund av för stora klasser och för få pedagoger i skolan och i barnomsorgen. När kraven på de anställda ökar bortom vad som är möjligt att lösa, kommer ännu fler bli sjuka av stress.

Det kommer åter larmas om ”kris” och ”skuldberg” för att motivera fortsatta nedskärningar. Gå inte på den bluffen! Alingsås kommun har hundratals miljoner på banken!

Istället måste vi alla höja rösten och kräv stopp för nedskärnings- och privatiseringspolitiken!

  • Lars-Olof Törnberg och Elsa-Lena Åström
    Kommunistiska Partiet
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.