Foto: MÅRTEN ÖHMAN
LÖV HÄR men inte där borta. Och enligt Eric Erlandsson är det svårt att på grönytorna se skillnad på områden där det blåsts och där löven ännu ligger kvar. Så få är de, enligt Eric.

Känner sig blåst på lugnet

Alingsås

Mycket blås för lite löv! Det anser Eric Erlandsson, boende på Nyebrogatan, som är irriterad över det oväsen, som han menar att kyrkogårdsförvaltningens lövblåsar genererar.

– Det är bara en nu. De andra tre är längre in. Tänk när alla fyra låter så här.

Eric Erlandsson står utanför sin bostad på Nyebrogatan. Under höstarna brukar Eric surna till på kyrkogårdsförvaltningen. I år lite mer än vanligt.

– Det finns inga fallna löv ännu. I alla fall inte i en sådan utsträckning att det är värt att blåsa dem. Titta, löven är ju gröna, säger Eric.

I dialog med kyrkogårdsmästare Markus Arnstrand har Eric fått till sig att man behöver blåsa ofta, då blåsarna inte klarar av att hantera alla löv som träden faller på en och samma gång.

”Inte ett argument”

– Det är inte ett argument, enligt mig, säger Eric. Exakt klockan åtta på morgonen börjar det. Då ligger jag i sängen. För jag börjar jobba tio. Det är rätt störigt faktiskt. Så fort det kommer ett enda litet löv ska man blåsa.

Eric understryker att det inte är kyrkogårdsförvaltningens medarbetare, alltså lövblåsarna, som han vill kritisera utan irritationen är riktad ”högre upp” i systemet.

– Sedan är det miljöaspekten. Det är jättemycket skit som de här maskinerna spyr ut. De vill väl göra fint. Men man undrar till vilken gräns.

Alexander Ryman, kyrkogårdschef, säger till AT att förvaltningen ”har de senaste maskinerna som man kan tänkas ha utifrån miljöaspekter och effektivitet.”

– Jag får säga att jag håller med Markus om detta, att vi måste ta det i omgångar. Det är rimligt att tro att man inte bara kan ta det på en och samma gång. Rimligt är kanske fyra tillfällen, säger Ryman.  

Kan du ha förståelse för att det är störande för grannarna?

– Ja, det är klart jag har det. Jag tycker själv att det är störande. Helst skulle jag vilja se att det var helt tyst. Och i förvaltningen har vi fyra eldrivna lövblåsare. Men det händer inte så mycket med dem när de blåser.

– Det är mest för finblåsning och som man håller med en hand. De är inte ergonomiska och då blir det också en arbetsmiljöfråga, för det inte okej att gå runt med dessa i flera timmar. Men elblåsarna blir bättre med tiden och vi ska se över detta och försöka effektivisera oss.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.