Migrantkaravan gör Trump rasande

AT i Washington

Den migrantkaravan med kanske mer än 10.000 asylsökande honduraner, och möjligtvis andra nationaliteter, på väg till fots (eller med fordon då man hittar någon att lifta med) mot USA gör enligt rapporter president Trump rasande. Karavanen har lett till ett praktgräl mellan stabschefen John Kelly och säkerhetsrådgivaren John Bolton. Detta om Homeland Security-ministern Kirstjen Nielsens agerande, eller icke agerande. Den amerikanske presidenten har hotat med inställt bistånd till Honduras och de andra Centralamerikanska länderna El Salvador och Guatemala – om man inte stoppar sina medborgare från att söka ta sig till den amerikanska nationen.

Uppgifter i New York Times gör gällande att försvarsminister Jim Mattis tänker postera ut åtminstone 800 armétrupper för att säkra gränsen mot Mexiko, och över 2.000 nationalgardister har redan blivit utplacerade vid gränsen. Trump, som uppges vara arg och irriterad över att gränsen hittills inte har kunnat säkrats, hotar med att stänga gränsen mot Mexiko och betecknar karavanen som ett ”invasion”. En stängning av gränsen skulle få allvarliga konsekvenser för handeln mellan länderna. Trump säger att det är både kriminella gäng från Centralamerika, MS-13, och okända individer från Mellanöstern som finns i gruppen av migranter. 

Bygget av en mur mellan Mexiko och USA var ju en av Trumps signaturvallöften, och i början av hans presidenttillträde var det mycket färre människor som illegalt försökte att ta sig in i USA. Men detta är inte fallet längre. Då den amerikanska ekonomin är stark, arbetslösheten den lägsta på flera decennier och lönerna börjar att röra sig uppåt för vanliga löntagare, lockar naturligtvis USA för många av den amerikanska kontinentens fattiga. Och Centralamerikas länder är fattiga, Honduras det fattigaste, med sociala problem och mycket gängkriminalitet.

Trots migrantkaravanens storlek är det ingenting mot vad USA:s gränskontroller arresterar varje månad. Mer än 50.000 personer togs i förvar av den södra gränspolisen (mot Mexiko) bara under september, uppger Washington Post. Som också skriver att amerikanska myndigheter för räkenskapsåret, som slutade under september, arresterade ett rekordstort antal Centralamerikanska familjemedlemmar. Denna gång över 107.000. Det tidigare rekordet var 2016 med 77.000 människor.

Trump säger att han vill fokusera mer på meritbaserad invandring, till skillnad från familjeåterförening och lågutbildad arbetskraft. Något som verkar ligga i linje med den amerikanska folkmajoritetens vilja. Som, enligt de flesta rapporter, är positiv till legal invandring, men mer motståndare till illegal invandring. Detta kan spela Trump i händerna, inte minst i mellanårsvalet den 6 november, eftersom demokraterna rört sig alltmer vänster ut, från sina tidigare ståndpunkter. Omkring en miljon människor kommer varje år legalt till USA.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.