Nationalismens härjningar känner vi till

Allmänt

I dessa tider när moderater och kristdemokrater suktar efter att ta stöd av Sverigedemokraterna för att bilda regering, sprids det kommentarer om att V är minst lika extremt och farligt för demokratin som SD. Logiken bakom är förstås att högern vill få oss att tycka att det är minst lika dåligt att ta stöd av V i riksdagen som av rasistiska SD.

Det högern inte vill tänka på, än mindre prata om, är att SD inte är ett parti som alla andra. SD är ett rasistiskt parti, med nazistiska rötter som bygger hela sin ideologi på extrem nationalism. V är ett demokratiskt parti som värnar om alla människors lika värde, grundbulten i de svenska värderingarna.

Det räcker med att läsa SD:s principprogram för att inse att partiet utgör en fara för Sverige. Enligt programmet är nationalismen det viktigaste verktyget. Det är precis samma ideologi som ledde fram till krig och folkmord på Balkan. SD propagerar för ”att statens gränser så långt det är möjligt skall sammanfalla med nationens utbredningsområde.” Den etniska rensningen i f.d. Jugoslavien byggde på precis den idén.

Grundidén för nationalismen på Balkan var att en nationalstat inte bör rymma fler olika folk inom sina gränser och att det därför var nödvändigt att avlägsna de andra folkgrupperna. Snubblande nära stora delar av SD:s principprogram.

Precis som många av Sverigedemokraternas anhängare och representanter använder ”svenskfientlighet” för att tysta meningsmotståndare, använde nationalisterna på Balkan fientlighet som ett begrepp för att bygga upp en offerposition. I nästa steg använda man positionen för att legitimera hat och misstro mot andra grupper.

Vi måste också skilja på vad ett parti kan genomföra under rådande demokratiska system och vad de faktiskt vill göra. Som läget är nu, är SD ett parti som anpassat sig och uppträder mer rumsrent än de skulle göra om de själva hade absolut makt.

SD vill skapa en hotbild, erbjuda enkla lösningar och sprida sitt budskap med effektiv propaganda. Vi kan konstatera att de har lyckats.

För att kunna erbjuda människor enkla lösningar på problem som egentligen inte finns, måste man skapa dessa problem. Vi såg det i Tyskland för 80 år sedan, vi såg det på Balkan i början av 1990-talet och vi ser det i Sverige idag. En fungerande propagandaapparat pytsar ut lögner och halvsanningar, dribblar med statistik och siffror och målar upp en svart bild av verkligheten.

Man fångar upp människors verkliga oro för de problem samhället har och koncentrerar sig sedan på att förstärka dessa. När lögner och myter upprepas tillräckligt ofta, blir det till slut sanning. När tillräckligt många tagit till sig den falska bilden av hur läget i landet är, finns det tillräckligt många som propsar på att ”något måste göras”. Självklart kan SD servera en hel buffé med enkla lösningar.

Idag behöver vi inte leta efter exempel på representanter för SD som tydligt deklarerat vilket Sverige de vill se. Våra demokratiskt valda politiker målas ut som ”landsförrädare” och vår fria media ses som en fiende som ska tystas. ”När vi tar makten” heter det. Smaka på de orden. Röster i de sverigedemokratiska leden finns som vill avskaffa andra partier och införa en enpartistat. ”Den dagen SD vinner och rensar…”, ”När jag får makten ska sådana som du få ett nackskott…” – två av hundratals citat som beskriver den dröm om en nationell utopi inom en inte alltför snar framtid.

SD vill, enligt principprogrammet, avgöra vem som räknas som svensk, vem som ska få bo och vistas här, vilken media vi ska ha, vad som anses som ”uppbygglig” kultur; när man vill avsätta och tillsätta ”godkända” ämbetspersoner, sådana som lyder eller delar deras ideologi – så fungerar inte en demokrati. Vi pratar om diktatur. Vi pratar om ett reellt hot mot vår demokrati.

En välkänd företrädare i SDs partiledning har sagt att; ”budskapet anpassas bara för att partiet ska kunna växa. När partiet är tillräckligt stort kan de egentliga ståndpunkterna artikuleras”. Behöver egentligen mer sägas?

  • Joakim Järrebring, riksdagsledamot, S
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.