Foto: JOHAN HALLBERG
Saboterats. Någon eller några har under den senaste tiden förstört lamporna vid gång- och cykelbanan mellan Sollebrunn och Gräfsnäs.

Sabotage på belysning

Sollebrunn/gräfsnäs

Belysningen vid gång- och cykelbanan mellan Sollebrunn och Gräfsnäs har utsatts för ett omfattande sabotage den senaste tiden.

Bjärke Energi har fått flera påringningar den senaste tiden om dålig belysning på den flitigt använda gång- och cykelbanan.

I fredags eftermiddag upptäckte elbolagets personal att det inte bara var glaset runt en del av lamporna som hade förstörts genom att någon kastat upp något mot glasen som då spruckit eller lossnat helt. Dessutom hade luckor på flera stolpar skruvats loss, säkringar tagits ur och kablar klippts sönder.

– Det är ett tiotal lyktstolpar som vandaliserats, säger Sigvard Krantz, vd för Bjärke
Energi.

Nytt glas dröjer

En montör rättade till de farliga felen i fredags och såg till att många av lamporna kunde tändas igen. Men nya glas runt lamporna dröjer ett tag till.

– Det är ju en lite längre process, säger Sigvard Krantz och tillägger att det är skattepengar som får betala för skadegörelsen.

– Kommunen står för driften och underhållet av gatubelysningen. Det här kostar både tid och pengar.

Så ni skickar en räkning till kommunen?

– Ja, på onormalt underhåll gör vi det, svarar Krantz.

Han hoppas att allmänheten är uppmärksam och rapporterar om de ser någon som ger sig på lyktstolparna utmed gång- och cykelbanan. Det är framför allt sträckan från ”herrgårn” norr om Gräfsnäs till avtagsvägen mot Loo som är drabbad.

Hänt tidigare

Enligt uppgift utsattes belysningen på just den här gc-banan för skadegörelse även förra hösten.

Sigvard Krantz påpekar att det är förenat med risker att röra kablar inuti lyktstolparna. Sabotaget kommer att polisanmälas.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.