Arkivfoto: JOHAN HALLBERG
Håller ångan uppe. Per-Anders Johansson håller i kursen där deltagarna får lära sig det mesta om ångmaskiner.

Startar kurs om ångmaskiner

Alingsås

För den som villa lära sig mer om ångmaskiner väntar en högtidsstund – under hösten startar en kurs i ångmaskinlära i Alingsås.

Det är Mjörns ångbåtsförening som tillsammans med Studieförbundet vuxenskolan startar en kurs i ångmaskinlära i början av oktober. Kursen ger en bred inblick i ångmaskinernas värld, och deltagarna får både praktiska och teoretiska kunskaper om ångdrivna maskiner.

– Under kursens gång kommer man få tillfälle att köra ångmaskin, säger Per-Anders Johansson, kursledare och maskinist.

”Krävs inga förkunskaper”

Totalt omfattar kursen 14 träffar där huvuddelen av träffarna är förlagda till ångbåtsvarvet i Alingsås, men där studiebesök på bland annat Eskilstuna stadsmuseum och Anten-Gräfsnäs museijärnväg också ingår.

– För den som vill gå kursen krävs inga förkunskaper. Det räcker med ett intresse för gamla maskiner och gammal teknik, säger Per-Anders Johansson.

Vad gör ångmaskiner så intressanta?

– Det är en fascinerande teknik där man på ett enkelt sätt kan se hur maskinerna fungerar, och så spelade ångmaskinerna en avgörande roll i den industriella utvecklingen.

Avslutar med provtur

Kurser i ångmaskinlära har hållits tidigare i Alingsås och har då lockat en varierad skara människor.

– De yngsta har varit i 23-24-årsåldern och de äldsta har varit i 80-årsåldern. Det är inte åldern som styr utan intresset, och det blir ofta intressanta och roliga diskussioner under kursens gång, säger Per-Anders Johansson.

Kursen avslutas under våren med en provtur med ångbåten Herbert. Kursen är också det första stegen för den som vill läsa vidare till ångmaskinist på ångbåten Herbert.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.