Arkivbild: MIKEY LENNARTSSON
BLIR BRA BEMÖTT. De äldre i Alingsås kommun är framför allt nöjda med personalens bemötande i både hemtjänsten och på äldreboenden.

Toppbetyg för äldreomsorgen

Alingsås

De allra flesta alingsåsare som har hemtjänst eller bor på äldreboende är nöjda med servicen som de får. Det framgår av Socialstyrelsens senaste brukarundersökning.

Alingsås får tillsammans med Härryda kommun det sammanlagt bästa betyget i Göteborgsregionen i 2018 års brukarundersökning inom äldreomsorgen.

Förvaltningschef Catharina Johansson är mycket glad.

– Det var ett mål vi hade att bli bäst i GR och det har vi lyckats med nu. Det känns så klart jättekul, det är ett hårt och målmedvetet arbete ute i alla våra enheter som ligger bakom det här, säger hon i ett pressmeddelande.

Bra bemötande

Över 120 000 äldre personer i landet har deltagit i enkäten som ligger till grund för resultatet, som är upp­delat i två delar. En från de äldre som har hemtjänst och en från de äldre som har särskilt boende.

382 alingsåsare med hemtjänst har svarat, en svarsfrekvens på cirka 65 procent vilket är fem procent högre än rikssnittet.

Hela 94 procent av de tillfrågade har svarat att de sammantaget är nöjda med den hemtjänst de har, att jämföra med riket som har en nöjdhet på 88 procent. I Hemsjö, centrala Sollebrunn och området Yttercentrum i Alingsås svarade samtliga, 100 procent, att de är nöjda.

Betyget på bemötandet från hemtjänstpersonalen är ännu bättre, 98 procent gav positiva svar.

Kompetent personal

– Vi arbetar mycket med bemötandefrågor redan vid rekrytering för att få in personer med rätt värderingar. Vi har en väldigt kompetent personal, säger Frida Modén, enhetschef på hemtjänsten Centrum, dit Yttercentrum hör.

Enkäten bland dem som bor på äldreboenden besvarades av 166 personer i Alingsås kommun, drygt hälften av de tillfrågade. 86 procent svarar att de sammantaget är ganska eller mycket nöjda. Det kan jämföras med rikssnittet på 81 procents brukarnöjdhet.

Också på äldreboendena får personalens bemötande högt betyg. Andelen positiva svar är 96 procent.

Nämnas kan att Ginstgårdens äldreboende har 100 procents brukarnöjdhet, Brunnsgården 96 procent och Tuvegården har fått 100 procent positiva svar för bemötandet.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.