Niclas Pellsäter gör sin femte föreställning med AMTS Foto: Annika Ason Ax

”AMTS har sedan länge haft en speciell plats i mitt hjärta”

ALINGSÅS

Under tre helger, med premiär fredag 23 november, ger Alingsås Musikteatersällskap musikalen Rent på Palladium. Sju av alla dem som är engagerade i produktionen bloggar den här veckan om uppsättningen.

Söndag 18 november

Jajamän, då har denna veckan tagit slut. Hoppas ni haft en go start på november. För oss i RENT har snart en lång men snabb repperiod nått sitt slut. Om bara några få dagar har vi premiär och innan de ska vi också ha genrep för våra ovärderliga sponsorer.

Jag heter Niclas Pellsäter och jag är 24 år gammal. Detta blir min femte föreställning med AMTS, den första var Musikalafton 2006 så AMTS har sedan länge haft en speciell plats i mitt hjärta.
 
Detta året har jag fått äran och ansvaret att spela Mark Cohen. Han är en fascinerande person som har många likheter med musikalens skapare, Jonathan Larson. Detta var något jag insåg när jag såg dokumentären om Rent och den insikten har skapat en stark känsla av tacksamhet till vår regissör som casta mig men också mycket respekt till berättelsens vikt och Marks plats i den.
 
Utöver det har de också varit extremt roligt och ett rätt utmanande arbete att dyka in i en “huvudroll”. Detta är första gången jag spelar en och samma karaktär igenom hela föreställningen, och medans det är väldigt skönt till viss del har jag under rep-processen fått träna på många element jag inte haft lika mycket tanke på innan.
 
Som sagt är det ju inte långt till premiär nu och de ska bli underbart att få släppa in publiken i vårt nuvarande hem, palladium. Att få framföra berättelsen i RENT är verkligen ett väldigt speciellt privilegium och vördnaden för den, och kärleken till livet är något som kommer lysa ut från varenda fiber på scen och in er lyckliga själar som kommer och tittar.
 
Så pass på, boka era biljetter innan chansen är ett minne blott. Kom in till oss, så skapar vi minnen tillsammans som varken ni eller vi kommer glömma.

Niclas Pellsäter

Robert är byggansvarig, scentekniker och ekonomiskt ansvarig.

Lördag 17 november

Ja, nu är vi mitt i intensivveckan & om mindre än en vecka så är det premiär! 

Mitt namn är ju då Robert eller “Burken” som de flesta kallar mig & jag har varit med i AMTS sedan 2010.

I år så är jag scentekniker för tredje året i rad, men även byggansvarig och ekonomiansvarig.
Just nu sitter jag på palladium, vi har varit här i en vecka nu & byggt upp scenen. Det är årets höjdpunkt när man kommer in på palladium och får tillbringa så många timmar här, både dag som natt.

Redan i våras började planerna med hur scenen skulle se ut & i slutet på sommaren började vi bygga uppe i vårat förråd.
Bygget har flutit på och det känns grymt när man har en sån engagerad byggrupp jämte sig. Men även alla i produktionsgruppen, ensemblen & andra runt omkring som har varit här innan och efter sina rep och hjälpt till.
Men det är ju det som är det bästa med AMTS, gemenskapen!

Som scentekniker handlar det om att få allt att flyta på, hjälpa till bakom scenen med att bära fram saker och ut på scenen.
Även om någonting med tekniken strular så ska man försöka fixa det så fort som möjligt.

Jag tycker att det är väldigt trevligt men även väldigt stressigt då allt kan hända på samma gång. Sen åker man också på att komma ut på scenen och hämta & lämna saker.

Som sagt sitter jag på palladium och lyssnar just nu på ett genomdrag med mikrofoner som dom har fått idag. Det låter fantastiskt och ensemblen är väldigt skickliga!
Jag kan säga att denna musikalen kommer bli fantastisk och jag ser fram emot att se hela slutresultatet då jag dessvärre missade när AMTS spelade RENT 2009.
Men nu har jag min chans och jag tycker att ni ska ta eran och köpa biljetter!!

Tack för mig!
Robert ”Burken” Karlsson

 
Lovisa Bjurek spelar flera olika roller i Rent. Foto: Annika Ason Ax

Fredag 16 november
Hej!

Lovisa Bjurek här, en 21-årig tjej från Mölndal. Detta är mitt första år med AMTS, och jag hade inte kunnat vara på en bättre plats!

Jag har nog sedan liten förstått att det varit något speciellt med just musikal och det är en resa jag fått dela ihop med min familj. Tillsammans med de har jag fått uppleva stora musikaler som har format mig och fått mig att förstå vem jag är idag. När lilla jag såg min första musikal på Göteborgsoperans scen, så kände jag att det var det här jag ville göra med mitt liv.

Men det tog ändå ett par år innan jag vågade att breda ut mina vingar och valde att börja studera Estet, musik på gymnasiet i Göteborg. Direkt därefter kom jag in på Wendelsbergs folkhögskola, där jag studerat musikdramatik i två oslagbara år och tog examen nu i somras.

När jag inte står på scen med Rent, så dansar jag mycket på dansforum, tar sånglektioner och myser gärna med människor. Helst hela tiden.

Att få vara med i Rent är för mig verkligen en stor glädje. Hela historien är så stark att få berätta och har fått mig att känna mycket, både på och utanför scenen. I uppsättningens ensemble ser ni mig bland annat som karaktären Gordon. Gordon har kommit att betyda väldigt mycket för mig personligen och är en otroligt vacker karaktär, som slåss emot sin inre kamp, ”livet”.

Ni kommer även att få se mig som hemlös-rockförsäljare, en tuffare karaktär med riv och stark vilja som lever på att sälja pälsar och rockar. Jag har älskat att få jobba med henne då hon skiljer sig mycket ifrån Gordon. Jag har även fått äran att vara solist i Seasons of love (Stunder av kärlek).

Att få jobba ihop med en sån grym ensemble och människor bakom produktionen är helt fantastiskt. Vi har roligt och skrattar mycket, men det jag älskar mest är när vi får dela våra känslor och känna ihop. Jag blir riktigt rörd och lycklig när jag tänker på dem allihop.

Att få uttrycka sig i en sådan här historia inför en publik kommer såklart att lämna kvar avtryck i mig. Jag är en extrem känslomänniska och har påverkats mycket av musikalen, musiken och texterna. I stor, vacker musik, dans och mäktiga nummer förmedlas den sorg, glädje, meningen med livet och tomrummen som lever inuti en ungdom i New York på den tiden.

Nu flyttar vi in på teatern för att fortsätta repa och bosätter oss där under hela spelperioden, vilket jag ser mycket framemot.

Hoppas att vi ses på Palladium!
Lovisa Bjurek

 

Henric Joneskär är regissör för AMTS:s uppsättning av musikalen Rent. Foto: Annika Ason Ax.

Torsdag 15 november
Nu är det nära!

I skrivande stund sitter jag på Palladium och ser hur scenen växer fram. Det är en speciell känsla. Jag har levt med den här föreställningen sen i februari. Och nu börjar den liksom leva. Rekvisita införskaffas och tillverkas och det filas på dans, sång och teater varje dag. En speciell känsla som sagt.

Jag älskar den här tiden. Den vi kallar för ”intensivveckorna”. De två sista veckorna innan ridån öppnas för publiken för första gången. Det är nu man verkligen börjar känna att det gäller!

Om någon någonsin tvivlat på medlemmarnas engagemang i den här föreningen, så blir det tvivlet som bortblåst under de här två veckorna. Det jobbas och slits i stort sett dygnet runt nu för att ni i publiken ska få en så bra upplevelse som möjligt.

De här människorna, som jag har den stora äran och förmånen att få arbeta med, är verkligen helt fantastiska. Jag kan inte nog understryka det och jag hoppas att de känner det själva. En mening som har förekommit frekvent från min sida under våra repetitioner har varit ”Hurra för er!”. Ett ganska fånigt uttryck kan tyckas. Men det uttrycker ganska bra hur jag känner.

Jag har levt med den här föreställningen sen i februari. Och nu är den snart inte min längre. Snart tillhör den helt och hållet den fantastiska ensemblen och våra eminenta tekniker. Och publiken. Snart är det här er föreställning. Det känns lite märkligt. Och fantastiskt.
Henric Joneskär
Regissör

 

Stina Klintbom är körinstuderare för musikalen. Foto: Annika Ason Ax

Onsdag 14 november

För ett år sen fick jag första gången stifta bekantskap med det härliga AMTS-gänget. Jag blev varmt mottagen som regissör då och när jag sedan hörde att nästa produktion skulle bli Rent, kunde jag inte låta bli att anmäla mitt intresse för att leda körinstuderingen och få jobba med detta sköna gäng igen!

Rockmusikalen Rent ligger mig varmt om hjärtat, då det var en av de första musikalerna jag såg i slutet av 90-talet i Stockholm, med den då okända Sarah Dawn Finer i en av rollerna. Den ösiga, vackra och känslosamma musiken tillsammans med den starka berättelsen gick rakt in i hjärtat på mig då och slår mig med samma styrka även nu när jag fått gå in i musiken på djupet.

Att få arbeta med passionerade, unga människor som kommer väl förberedda till repetitionerna och ger sitt allt är förstås helt underbart som körpedagog. Att de dessutom har fantastiska röster gör att jag är helt övertygad om att denna föreställning kommer att bli en succé!

Nu är det snart dags för genomdrag på Palladium och det ska bli riktigt häftigt att få se hur allting sätts ihop – alla scener och danser, kostym och smink och förstås bandet och sången!  

Den sista delen av jobbet för mig blir att lyssna efter hur alla stämmor låter i mikrofonerna – om alla hörs lagom mycket och förstås att se till att inga toner glöms bort när allt annat kommer till. Sen ska jag bara sätta mig i salongen och njuta!

Stina Klintbom

Foto: ANNIKA ASON AX
Ida Berggren, ny medlem av AMTS:s ensemble.

Tisdag 13 november

Hejsan, mitt namn är Ida Berggren och jag är 22 år gammal. Jag är född och uppvuxen i Göteborg och bor där än.

Jag är en tjej som alltid har älskat att sjunga och sätta upp små pjäser hemma i vardagsrummet, vilket var nog mer till min glädje än till mina stackars föräldrars som jag tvingade att vara publik.

Jag hittade sent in till musikalvärlden då jag är uppvuxen med en pappa som är DJ och som spelar främst soul, hip hop och RnB. Mina föräldrar stöttade mig i allt, och satte mig i olika dansklasser, sporter, pianolektioner etc. men jag hittade inte riktigt rätt. Men så anmälde min mamma mig till en musikalkurs med Sussi Björninger på balettakademin när jag var 13 år. Jag var tveksam till en början men det visade sig att jag skulle fortsätta med den kursen i fem år till.

Trots att jag fann kärlek till musikalen så vågade jag inte riktigt satsa på det när jag skulle välja gymnasium, därför pluggade jag Samhäll, journalistik och media. Och trots att jag inte ångrade att jag pluggade de tre åren så saknade jag något. Så efter gymnasiet reste jag bort i sex månader med en organisation som heter Up with people.

Det är en organisation, som med ca 100 personer från olika länder, reser varje måndag till en ny stad, land eller kontinent. Man utför volontärarbete, bor med värdfamiljer och har en stor show för staden i slutet av veckan. Där utvecklades jag extremt mycket som människa och lärde mig om hur mycket musik påverkar folk och hur mycket musik kan hjälpa en människa, och jag kände att musik är det universella språket. Jag fann musiken igen helt enkelt.

Så när jag kom hem efter den resan så sökte jag mig in till Wendelsbergs folkhögskola, musikdramatik, och kom turligt nog in.

Där fick jag äntligen lära mig om sångteknik och få grunder inom teater och dans. Det var de två bästa skolåren som jag någonsin kunnat få. Jag blev klar nu i juni 2018. Och har älskat varje sekund av det.

Just nu jobbar jag fulltid som vikarie, musiklärare på mellanstadiet, och är då även med i produktionen av Rent som AMTS sätter upp.

Jag hade aldrig varit med i en teaterförening förrän nu, och detta är mitt första år med AMTS.

Jag hade hört mycket gott om AMTS från en vän som var med i föreningen och hon fick mig att söka. Och jag är så glad att jag sökte, och att de valde att ta med mig förstås.

Jag är med i ensemblen i Rent. Jag spelar bland annat Alexi Darling, hemlös, ”hippie”, Mrs Jefferson etc. Att få spela så många olika roller är extremt utvecklande och man lär sig väldigt mycket. Det gör också att jag får spela på väldigt många känslor, det är till exempel lite skillnad på att vara hemlös till att helt plötsligt spela Alexi Darling som är en karaktär som tar för sig väldigt mycket och som inte direkt oroar sig över pengar.

Rent är en musikal som jag alltid fastnat för. Jag älskar nämligen musiken i denna musikal. Detta är en rockmusikal som fokuserar på att ta upp tuffa frågor som fattigdom, droger, familj och förstås kärleken mellan vänner och partners och hur viktigt det är att inte ta de relationerna för givet. Det är en viktig musikal just för att den vågar trycka på känsliga ämnen.

Det ska bli väldigt roligt att få spela upp denna musikal på Palladium, just för att jag vet vilket avtryck en musikal kan lämna hos en. Premiären börjar närma sig, den 23 november smäller det av och jag är så stolt över mina ensemblemedlemmar och hela produktionsteamet över det vi åstadkommit.

Det var allt för mig, jag hoppas att vi ses på Palladium! Ha det bäst.
Ida Berggren

Se när några AMTS:are sjöng Stunder av kärlek ur Rent på Kungsgatan nyligen. Ida är solist 1 och Lovisa Bjurek solist 2:

 

Foto: ANNIKA ASON AX
Bo Westerholm, producent för AMTS:s uppsättning av musikalen RENT.

Måndag 12 november

Hej!
När jag fick frågan om jag ville bli producent för musikalen Rent, så behövde jag inte fundera länge. Jag tackade JA med glädje. Många fina minnen dök från Rent för nio år sedan. Då var jag också producent!

Historien om de utsatta ungdomarna, ett konstnärskollektiv och deras kamp för överlevnad i Alphabet City, New York, är inspirerad av Puccinis opera La Boheme.

Det handlar bland annat om kärlek, kamratskap, glädje, sorg och saknad, sjukdom, återvunnen vänskap, framtidstro och hopp.

Ensemblen har repat, svettats, skrattat, gråtit, sjungit och dansat tillsammans och en föreställning fylld av känslor och passion har vuxit fram, under varsam och proffsig ledning av regissör Henric Joneskär och koreograf Jessan Pellsäter. De och deras assistenter har tagit sig an det bitvis svåra materialet med hjärta och själ. ”Störst av allt är kärleken!”

Biljetter finns att köpa på internet. Som en extra service kan jag förmedla beställning till Lina, som kan hjälpa er, som inte kan beställa via nätet. 

Nu har ensemblen flyttat in på Palladium och det byggs för glatta livet!! Vi ser fram emot premiären den 23 november, då vi får möta er. Vi spelar till och med den 9 december.

Med dessa ord önskar hela AMTS er, kära publik, Hjärtligt Välkomna!!
Producenten Bo Westerholm

  • Niclas Pellsäter
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.