Foto: STEFAN SAMUELSSON
Alingsås museums arkiv finns på Aleforsvägen på Kristineholm. Skyltar ska visa vägen från Vinden Second Hand.

Dubbel anledning till fest

Alingsås

Nu på lördag publiceras museets samlingar på digitaltmuseum.se. Samma dag är det Arkivens dag. Årets tema är ”fest” och museets arkiv på Kristineholm har öppna visningar för allmänheten.

– Museets samlingar är allmänhetens kulturarv, så självklart är det jätteroligt att det nu görs tillgängligt för alla på webben, säger Frida Lönnberg, föremålsintendent på Alingsås museum, i ett pressmedelande.

– Vi tyckte det var en bra idé att gå skarpt under Arkivens dag, då vi kan visa upp även det digitala arkivet för allmänheten och hur man kan söka i det.

3 000 bilder

Museets samling består totalt av 500 000 fotografier och 50 000 föremål. Än så länge har drygt 3000 bilder och föremål scannats in. Målet är att allt skall bli digitalt sökbart men det är ett omfattande arbete som kommer att ta lång tid.

– Vi fokuserar på att scanna fotografierna just nu. Ett avfotograferat föremål ur samlingen är inte lika efterfrågat som äldre fotografier på människor eller en stadsvy, menar Frida. Vi vill också få allmänhetens hjälp.

– Vi har oftast bara fotografernas egen information från baksidan av ett foto, så vi hoppas att alingsåsarna kan hjälpa oss att identifiera personer och platser som för oss är okända, fortsätter hon.

På www.digitaltmuseum.se kommer man kunna kommentera bilderna. Informationen granskas av museets personal som sedan kan addera den till bilden. På så sätt hjälps alla alingsåsare åt att bygga ett mer komplett arkiv i slutändan.

En av programpunkterna under Arkivens dag nu på lördag är kommunarkivarie Magnus Engvall som presenterar ett urval av objekt från Alingsåsparkens historia.

”Bred dokumentation”

– Alingsåsparkens historia är en bred dokumentation av en företeelse som täcker större delen av 1900-talet, som många av oss minns och har en relation till även idag, menar Magnus Engvall.

Parken var platsen för en mängd olika festliga företeelser – allt från revyer, pjäser av Shakespeare och uppträdanden av populära artister som Delta Rhythm Boys och Lill-Babs. Exempelvis finns alla gästböckerna som artisterna skrev i kvar.

– Det hoppas jag kommer locka många besökare till Arkivens dag på lördag, avslutar Magnus.

Brunnsgården bjuder dessutom Alingsås Arkivförening på föreningsmingel och föredrag av Simon Waern på temat Alingsås under 400 år.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.