Foto: LEONORE NORDIN
Gösta Sandberg

Göstas digra verk om Alingsås

Alingsås

Första december är åratals arbete äntligen klart. Då släpper Gösta Sandberg boken Alingsås – människor och miljöer under nittonhundratalet.
– Vissa av mina vänner undrade nog om det skulle bli en bok, men nu är den klar, säger Gösta Sandberg och skrattar.

Det är ett digert verk han har gjort, Gösta Sandberg. Boken är nästan 270 sidor lång och tar ett helhetsgrepp om hur Alingsås växte med industrialismen, vilka faktorer som samspelade och gjorde att fabrikerna kunde ta fart under 1800-talets slut.

Allt rikt illustrerat med bilder, både från hans egen långa karriär som fotograf, och från Alingsås museums samlingar.

– Staden började växa på 1890-talet. Då fick Alingsås moderniteter, som kranvatten. Tidigare var det brunnar som gällde, berättar Gösta Sandberg.

Nya förutsättningar

Han säger att många av de saker vi tar som självklart – som vattenledningar – var en förutsättning för industrierna.

– Såväl textilindustrin som garverierna krävde rent vatten. Samma sak var det med elektriciteten, som gav en bättre strömförsörjning än ångkraften.

Boken går, kapitel för kapitel, igenom hur Alingsås utvecklats det senaste århundradet. Det handlar om broar, gator, telefoni, handel och handelsträdgårdar. Och mycket mera.

– Alingsås hade många handelsträdgårdar. Det pratades inte om närproducerat då, men faktum är ju att alla grönsaker som kom därifrån var just närproducerade,
berättar Gösta Sandberg.

Det är nya tider nu, helt klart. Ett exempel som Sandberg tar upp i boken är när Järnia på Kungsgatan stängde förra året.

– En gång i tiden fanns det tre järnhandlare på Kungs­gatan. Nu finns det ingen.

Hur känner du inför den utvecklingen? Känns det tråkigt?
– Skulle jag gå runt och tänka på att det var tråkigt skulle jag inte få tänka på annat. Men det är klart, det är tråkigt för den som bor centralt och helt plötsligt måste åka långt för att köpa några spik. Och småbutikerna i centrum drabbas ju av att handeln flyttat från stadskärnan.

Lansering

Gösta Sandberg slutade som intendent på Alingsås museum 2012, och arbetet med boken drog igång 2014. Nu, fyra år senare, är den på väg från tryckeriet, för att lanseras under ett event på Brunnsgården den första december.

Hur känns det nu när den är klar?
– Jag väntar på att den ska komma så att den verkligen är precis så som jag önskade. Men när den väl ligger här på bordet, och jag kan bläddra i den, antar jag att jag kommer känna mig ganska nöjd.

Vad händer härnäst?
– Jag är ju inte författare riktigt så, men jag har nog material att fortsätta med ytterligare en bok. Men det beror helt på hur väl den här boken tas emot.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.