Foto: PRIVAT
HAR VARIT MED FÖRR. Delar av Bjärkes luciatrupp som i år består av luciaveteraner. Från vänster Amanda Andersson, Ellen Persson, Sara Mökander och Josefin Persson. Saknas gör Mikaela Aronsson. De vill gärna ha med två till.

Ingen vanlig lucia i Bjärke i år

Bjärke

Luciatraditionen ska hållas vid liv – men det blir ingen vanlig luciatrupp i Bjärke i år.

Det har tyvärr inte kommit in några anmälningar alls från unga tjejer som vill vara med i Bjärkes luciatåg i år. Därför blir det ingen omröstning om vem som ska bli lucia och ingen kröning.

– Tråkigt, men jag försöker få ihop en grupp. Jag vill inte att det ska dö ut helt, säger Sara Mökander.

Fem eller sju

Hon har tagit över som luciaansvarig i Bjärke efter Hanna Åhlvik och kunde ha fått en roligare start på uppdraget. Men, som sagt, skam den som ger sig.

– Det är en mysig tradition och det blir ett luciatåg men inte som vi är vana vid, säger Sara.

Hon har i skrivande stund fått klart med fem tjejer, inklusive henne själv, som har varit med förr och hon hoppas att få med två till så att luciatåget blir lika stort som vanligt.

– Som det ser ut nu kan det nog bli så, säger hon.

På luciadagen

Vem som ska få bära luciakronan kommer att avgöras genom lottning och den traditionella kröningen ställs alltså in.

Exakt hur mycket och på hur många ställen Bjärkes luciatåg ska framträda är inte klart. Det lutar åt att det blir i mindre omfattning än tidigare.

– Vi fokuserar främst på luciadagen. Jag ska kontakta företagen och de andra som vi brukar lussa hos då, säger Sara Mökander, som också tar emot önskemål.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.