Arkivbild: Stefan Samuelsson
JOSEFIN ROOS. Och fyra kamrater till henne blir årets luciatrupp i Vårgårda.

Mammagäng ska lussa i Vårgårda

Vårgårda

Nu är det klart att det blir luciaframträdande i Vårgårda även i år. Det är ett gäng tjejer i 30-35-årsåldern som ska lussa.
– Vi gillar lucia, men utmanar den traditionella bilden och visar att även vi som är mitt i livet kan vara lucia, säger Josefin Roos, som är gruppens talesperson.

Det var i fjol som arrangerande Lions Club, Alingsås Tidning och Vårgårda kommun tog ett nytt och modernare grepp och efterlyste grupper, som var intresserade av att sprida ljus, glädje och sång i vintermörkret.

Lucia uppskattas, speciellt bland de äldre på hemmen. Institutioner, företag, föreningar med flera ser också fram mot luciabesök.

Succé i fjol

Ungdomskören Deus under ledning av Freddie Svennberg gjorde stor succé i fjol. De var mellan 25-30 ungdomar och det blev verkligen den förnyelse av lucia, som eftersträvades. Många uppskattade att killar också var med.

– Vi har sökt efter nya grupper och några har visat intresse, men inte riktigt vågat. Vi har haft flera krokar ute, men i år har det varit kämpigare, säger Hampus Haga, kultur- och fritidschef i kommunen.

Det har sett mörkt ut, men för några dagar sedan löste det sig.

– Stundtals har jag trott att vi skulle bli utan lucia i år, men så pratade jag med Josefin Roos, som gick igång på idén. Och nu har vi fått klartecken.

Uppdaterat budskap

Josefin Roos har fått med fyra kompisar. Det är Madeleine Bengtsson, Madeleine Barkestedt, Christine Martinsson och Rebeqah Villandt.

– Jag var själv med i Vårgårda lucia. Det var en rolig grej, men det är mer än 15 år sedan nu, säger Josefin Roos.

Luciagruppen utformar sitt eget luciaframträdande.

– Det blir ett traditionellt luciatåg, men med ett uppdaterat budskap.

Årets luciatrupp har livserfarenhet i ryggen. De uppmanar och uppmuntrar alla till att ta hand om och tänka på sina medmänniskor.

Småbarnsmammor

Flera av tjejerna är småbarnsmammor.

– Två stycken ammar fortfarande. Vi måste få till våra egna livspussel, men vi går in med energi i det här och tycker att det ska bli roligt, säger Josefin Roos.

– Det blir spännande och nästa år kanske vi har ett gäng med småbarnspappor säger Hampus Haga.

Luciatruppen får ett kulturbidrag på 15 000 kronor till sitt förfogande.

De kommer att göra 30-40 framträdanden. Ännu är inget datum eller plats för kröning av luciatåget spikat, så de uppgifterna får vi återkomma till i ett senare nummer av Alingsås Tidning.

Klart är i alla fall att det nu går att boka luciabesök. Det gör man  genom att kontakta Elisabeth Gideskog på Vårgårda kommun. Telefonnummer 0322- 60 06 03 eller mejladress: elisabeth.gideskog@vargarda.se

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.