Montage: ANJA PARK
UNDER DET senaste året har AT skrivit många artiklar om näringslivsorganisationen Alingsås Business Center, ABC.

Mycket kvar att nysta i ABC-härvan

alingsås

Nu har det gått över ett år sedan ABC-härvan rullades upp. Men det finns inga tecken på att de juridiska processerna står inför något avgörande inom kort. Däremot har den före detta näringslivschefen ingått en facklig förlikning med Alingsås kommun.

Det var i början av oktober 2017 som AT kunde berätta om en konsultrapport från Ernst & Young, där det bland annat konstaterades att näringslivsorganisationen Alingsås Business Center saknade ett strukturerat arbetssätt.

Artikeln utgör något av ett preludium för vad som sedan skulle komma. Och utan att överdriva kan man med fog konstatera att det stormat en hel del. Men vad har egentligen hänt i formell juridisk mening och vilka processer är det som är aktuella?

Tre anställda och två konsulter på ABC är polisanmälda. Polisanmälan omfattar fyra fall av trolöshet mot huvudman alternativt bedrägeribrott och ett fall av trolöshet mot huvudman. Misstänkt bedrägeribrott har dock fallit bort, och nu handlar det endast om troslöshet mot huvudman.

När AT skrev om ABC-härvan i början av september i år var det fortfarande oklart om ärendet skulle hanteras av åklagarkammaren i Göteborg eller av Ekobrottsmyndigheten. Nu är dock Johanna Marcusson på åklagarkammaren förundersökningsledare.

– Det finns inte misstanke om ett sådant brott, som de på ekobrottsmyndigheten utreder, säger Marcusson. Utan det är en brottstyp som handläggs av allmän åklagarkammare. Därför ligger det här.

– I ärendet finns ingen skäligen misstänkt. Utan vi utreder brottet på den objektiva sidan. Vi ser vad som hänt. Vi har inte hållit något förhör med någon misstänkt.

Innebär det att några brottsmisstankar avskrivits?
– Jag har inte gjort det. Det finns inga nedlagda förundersökningar i ärendet.

Så förundersökningen handlar inte om några specifika personer?
– Inte i nuläget. Nu utreder vi vad som hänt.

Läs mycket mer om ABC-härvan i torsdagstidningen:

  • Detta händer just nu i utredningarna och de fackliga förhandlingarna
  • Så säger f d kommundirektör Susanne Wirdemo
  • Så säger en av de avskedade ABC-medarbetarna
  • Rättslig tvist mellan kommunen och Estrad Alingsås fortfarande olöst

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Hitta tidigare webbartiklar via taggen nedan – dessutom har mycket publicerats enbart i papperstidningen och e-tidningen

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.