Foton: JENNY SCHAGERLIND
LEKTE LOSS. I tisdags kunde lovlediga barn prova bumperball i Vårgårda sporthall. Att tacklas och rulla runt verkade vara roligare än att sparka på själva bollen.

Riskfria tacklingar i sporthallen

Vårgårda

Bumperball – sporten där du kan tacklas hur mycket som helst utan att det gör ont – är på frammarsch i Sverige.
I veckan var den för första gången kommunal lovaktivitet i Vårgårda.

– Det är tungt på axlarna men roligt. Det gör inte ont att ramla och man kan puttas. Det är nästan det roligaste…

11-åriga Cornelia Dalén är rödkindad av anstängningen men har ett lyckligt leende på läpparna. Bumperball testade hon första gången på ett scoutläger i somras. En upplevelse som verkar ha gett mersmak för i tisdags hade Cornelia tagit med sig lillasyster Majken till Vårgårda sporthall där det spelades just bumperball.

Stor ryggsäck…

– Det känns som att du har en jättejättestor ryggsäck på dig, förklarar Majken känslan för en reporter som aldrig provat.

– Det är roligt. Fast man blir mycket tröttare än när man spelar vanlig fotboll, säger systrarna.

Lovaktiviteten är ett samarbete mellan kommunen och Vårgårda Actioncenter, som drivs av Robin Hansen. Det är också han som agerar domare under AT:s besök i sporthallen på tisdagen.

Tuffa tag

Ett 20-tal barn mellan 9 och 12 år har under förmiddagen tagit chansen att prova den än så länge ganska ovanliga sporten.

– För de flesta är det första gången, och alla tycker det är skoj, konstaterar Robin, som gissar att det kommer smälla värre i tacklingarna på eftermiddagen då det är tonåringarnas tur.

På Vårgårda Actioncenter spelas bumperball utomhus och är en populär aktivtetet på svensexor. Trots tuffa tag har Robin aldrig varit med om att någon har skadat sig.

– Nej, man studsar bara omkring. Man är så skyddad där inne, menar han.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.