Arkivbild: JENNY SCHAGERLIND
VAR OROLIG. Peter Fredriksson hörde av sig till AT redan i somras för att han var bekymrad över Ornungasjöns vattenkvalité och bottensediment. En förstudie som precis gjorts visar att sjön trots allt mår ganska bra.

Sjön mår bättre än väntat

Ornunga

Ornungasjön mår ganska bra. Det menar miljövetaren Stefan Bydén efter att ha tittat närmare på sjöns vattenkvalité.
– Man kan sitta lugnt i båten, konstaterar kommunens miljöchef Sabina Talavanic.

Ornunga fiskevårdsförening har en längre tid varit oroliga för att något inte står rätt till med Ornungasjön. De senaste åren har man sett hur både bottenslammet och växtligheten ökat betydligt. Dessutom har inte en enda flodkräfta fångats i sjön den här sommaren.

AT berättade om oron för första gången i augusti sedan Peter Fredriksson – boende vid sjön och medlem i fiskevårdsföreningen – hört av sig till tidningen.

För ungefär en månad sedan lämnade föreningen in ett medborgarförslag till Vårgårda kommun om att utreda Ornungasjöns vattenkvalité och bottensediment.

Kommunens miljöenhet anlitade då konsulten och miljövetaren Stefan Bydén för att göra en förstudie på sjön. Förstudien blev klar häromdagen och en rapport har mejlats till Vårgårdas miljöchef Sabina Talavanic.

Läs mer i tisdagstidningen

  • Bydéns huvudhypotes
  • Kan finnas ett problem
  • Varför har flodkräftorna dött ut?

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.