• Det var då det, 21 januari 2017, när hundratusentals demonstrerade mot bland annat könsdiskriminering, kvinnoförakt och rasism – och Donald Trump.
  • Demonstrationen hölls den 21 januari 2017, dagen efter att Trump installerats som 45:e USA:s president. Idag är stridigheterna stora inom Women’s March-rörelsen.

Slutet för Washingtons kvinnomarsch?

AT i Washington

Inre stridigheter kan bli slutet för the Women’s March eller kvinnomarschen, som hållits de två senaste åren, i januari i Washington, efter att Donald Trump installerats till USA:s 45:e president.

Women’s March var en protest mot könsdiskriminering, kvinnoförakt och rasism – och Trump. Nu verkar organisationen vara på gränsen till sammanbrott, och frågan är om det blir någon ytterligare marsch den 19 januari. Anledningen är att den nationella organisationen leds av fyra ordföranden, av vilka Linda Sarsour är en stridbar palestinskamerikansk aktivist, och Tamika Mallory, har kopplingar till den kontroversielle Nation of Islam-grundaren Louis Farrakhan, som inte är främmande för antisemitiska tirader och uppviglande tal. Men framför allt ökänd för sina antisemitiska och homofoba uttalanden. Anklagelserna om antisemitism inom Women’s March-rörelsen dök upp när det fanns videoklipp på att Mallory deltagit i ett Nation of Islam-evenemang, där Farrakhan framfört grovt nedsättande ord om judar.

Teresa Shook, grundare av Women’s March-rörelsen, har uppmanat organisationen att göra sig av med Sarsour och Mallory, samt de två andra nationella ordförandena Bob Bland och Carmen Perez, uppger Washington Post. Enligt Shook därför att man ”tillåter antisemitism”. Hon skrev på Facebook att ”i motsats till våra principer (Unity Principles) har de tillåtit antisemitism, anti-HBTQ-känslor och förhatlig rasistisk retorik att bli en del av plattformen, genom att de vägrar att skilja sig från grupper som ansluter sig till dessa rasistiska, hatfulla övertygelser”. De nationella ordförandena har vägrat fördöma eller ta avstånd från Farrakhan. 

Judiska kvinnoorganisationer har intagit en ”vänta och se”-inställning, men vill att organisationens ordföranden avgår. Man väljer dock att tills vidare stödja Women’s March. Presidentdottern Chelsea Clinton kallade Louis Farrakhans antisemitism ”farlig”, och skriver på twitter att ”för alla som med rätta fördömde president Trumps retorik när han talade om invandrare som angriper vårt land, skulle denna retorik vara lika oacceptabel”.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.