Kapitolium i Washington. Det är mycket ovisst vem som kommer att styra kongressen efter det amerikanska mellanårsvalet på tisdag.

Strid på kniven i amerikanskt mellanårsval

AT i Washington

Utgången av tisdagens mellanårsval i USA är mycket oviss, och det är en strid på kniven in i det sista. Vilket de kontinuerliga opinionsundersökningarna från olika opinionsinstitut på www.realclearpolitics.com visar. Samtliga 435 representanthusledamöter och 35 senatorer (om)väljs.

Kommer demokraterna att återta representanthuset – och senaten? Många bedömare tror att republikanerna behåller majoriteten i senaten, men att demokraterna möjligtvis kan återta representanthuset. Detta inträffade två år in under Bill Clintons och Barack Obamas presidentperioder. För att förhindra en återupprepning håller Trump kontinuerliga MAGA-rallyn, för att stödja republikanska kandidater. MAGA står för ”Make America Great Again”. Där samlar han sina skaror till stora rallyn, som visat sig vara mycket effektiva för att mobilisera Trump-väljare.

USA är mycket polariserat, och än mer sedan Trump tillträdde i januari 2017. Presidenten är illa omtyckt eller till och med avskydd i vissa liberala kretsar. Inte minst på grund av sin kontroversiella retorik, som skiljer sig från tidigare republikanska presidenter. Något som är speciellt påtagbart i Washington, och andra mer liberala amerikanska storstäder som New York, Los Angeles och San Francisco. Men samtidigt har han ofta ett mycket starkt stöd utanför dessa storstadsregioner. En missuppfattning är att det bara är ”lantisar” ute på vischan som röstar på Trump. Hans godkännandesiffror har varit mycket höga bland republikanska väljare. Många av dessa människor gillar hans politik, men förfasas över hans stridbara uttalanden och översitteri.

Välutbildade Trumpväljare i Washingtonområdet förklarar sitt stöd med att de är trötta på politisk korrekthet och identitetspolitik. Och demokraterna har mer rört sig bort från ”bread and butter issues” – ekonomin och jobben. Vid middagar och tillställningar kan tongångarna gå höga, och motsättningarna bli markanta. En bekant, en Trumpväljare, blev mer eller mindre utkastad från en middag i exklusiva Watergatekomplexet i Washington, då han utan omsvep berättade att han röstat på Trump. Det går alltså ganska hett till i de politiska diskussionerna.

I fokus i valkampanjens sista dagar står – inte ekonomin, jobb, sjukvård och utbildning – utan migrantkaravanen och flyktingströmmen från Centralamerika, som sakta rör sig mot den amerikanska gränsen. Den fjärde karavanen är nu på väg att lämna El Salvador, skrev Washington Post på lördagen. Trump tror att asylsökande och illegal invandring kan bli en vinnande strategi för att mobilisera republikanska väljare nu i sluttimmarna inför valet på tisdag. Detta i och med att demokraterna under senare år flyttat sig allt längre mot vänster i asyl- och immigrationspolitiken. Och anklagas för socialism. Folkmajoriteten och den viktiga Independent-gruppen – som brukar avgöra valen – befinner sig i den amerikanska mitten.  

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.