Foto: JOHAN HALLBERG
Tolkar en ikon. Fredrik Grill, Martin Joneskär, Micke Öijwall, Isabel Schwardt, Sofia Lindroth, Henric Joneskär, Lennart Esborn och Peter Lorentzon är alla en del av föreställningen Hjältar som baserar sig på översättningar av David Bowies texter.

Tolkar Bowie på svenska

Alingsås

David Bowie på svenska – det blir det när Buddha of Suburbia sätter upp föreställningen Hjältar på Palladium i vinter.

Den Alingsåsbaserade gruppen Buddha of Suburbia – bestående av Martin Joneskär, Fredrik Grill, Micke Öijwall och Lennart Esborn – har tidigare satt upp föreställningen Because you’re young, vilken baseras på låtar av David Bowie. Nu har gruppen tagit det hela ett steg längre och repar inför en ny föreställning, kallad Hjältar, där delar av rockikonens låtskatt har översatts till svenska.

– Den tidigare uppsättningen byggde på självbiografiska saker ur mitt liv. Det här blir något helt nytt, säger Martin Joneskär som översatt texterna.

”En fiktiv historia”

Föreställningen beskriver bandmedlemmarna själv som en musikalisk dans- och teaterföreställning om ”tillkortakommanden, om att ge allt och ändå tvingas se kapitulationen i vitögat. Men också om att resa sig, om mod, till och med hjältemod, om att bli en hjälte om så blott för en dag”.

– Vi kunde inte hålla oss till det självbiografiska här. Det är en fiktiv historia som knyter an till texterna, säger Martin Joneskär.

Hur var det att översätta David Bowie till svenska?

– Jag tänkte att det inte skulle gå så lätt, men det gick galet lätt. Det var som att jag knäckte en kod. Jag översatte en låt… Sedan blev det femton stycken, säger Martin Joneskär.

Förutom Buddha of Suburbia medverkar de båda dansarna Sofia Lindroth och Isabel Schwardt, samt skådespelaren Henric Joneskär.

– Det här blir ett helt nytt scenkonstverk. Grunden är musiken och Martins översättningar, kryddat med annan scenkonst, säger Peter Lorentzon, regissör, som menar att de medverkande kommer att få utmana sig själva och gå utanför sina trygghetszoner i föreställningen.

– Det är då det blir nerv i det, och det blir på ”riktigt”, menar Peter Lorentzon.

Premiär för föreställningen Hjältar blir det på Palladium i Alingsås i mitten av januari. Inplanerat är ett genrep inför publik och därefter två ordinarie föreställningar. Tanken är att föreställningen sedan ska spelas på annat håll.

– Den här föreställningen ska kunna spelas på olika typer av scener, den ska både kunna krympas och växa, säger Peter Lorentzon.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.