Foto: JOHAN PAULIN/SVT
SNART TV-KÄNDIS. Den 11 januari startar nya säsongen av Wild Kids. Hilda Blideskog tror att det kommer bli både kul och lite pinsamt att se sig själv i tv.

11-åriga Hilda tävlar i Wild Kids

Vårgårda

Att bo mitt ute i skogen tillsammans med andra barn och klara sig utan föräldrar och utan mobiltelefon.
Det har Vårgårdatjejen Hilda Blideskog fått prova på.
– Jag har tittat på Wild Kids sedan det började sändas och alltid velat vara med.

I år gick Hilda Blideskogs dröm i uppfyllelse. När ännu en säsong av Wild Kids, SVT:s populära dokusåpa för barn, börjar sändas den 11 januari kommer Hilda att vara en av de elva deltagarna.

Programmet spelades in uppe i Järvsö i augusti, och hur det går får Hilda inte avslöja för någon utanför familjen. Klasskompisarna på Fridhemsskolan är nyfikna, men Hilda har än så länge klarat av att hålla tyst.

– De frågar väldigt mycket. Det är lite jobbigt ibland. Man vill ju bara berätta!

Ont i kinderna

Både Hilda och hennes storebror Hugo brukar sitta klistrade framför teven när Wild Kids sänds. Till varje säsong är det tusentals sökande barn mellan 10 och 13 år. Hildas bror sökte förra året, och kom då till sista antagningsrundan i Stockholm – men där tog det stopp.

I år kände Hilda att det var hennes tur och lyckades även hon ta sig till Stockholm. Där skulle 45 barn sållas ner till 11 genom kameratest och tävlingar liknande de som förekommer i programmet.

– Det var väldigt nervöst. Man fick inte titta in i kameran, och jag log så att jag fick ont i kinderna, säger Hilda och skrattar lite. Men det känns ändå som att det gick bra. De kollade hur man samarbetade, om man gjorde sitt bästa och om man kämpade för laget.

”Gillar att tävla”

Väl på inspelningsplatsen i Järvsö fick Hilda och de tio andra barnen som kommit med i programmet säga adjö till sina föräldrar – och mobiltelefoner.

Hilda trodde att det skulle bli svårare än vad det blev. Hon tyckte snarare att det var skönt att vara utan mobilen, och gick så in i tävlingarna att hon knappt hann sakna familjen.

– Man hade ju sett på tv att det var tufft så det var jag inte så förvånad över. Jag gillar att tävla så jag tänkte inte på att det var jobbigt, menar Hilda.

– Man fick uppleva väldigt mycket, fortsätter hon, som att sova ute i skogen utan sina föräldrar. Vi fick ta mer ansvar än i vanliga fall och ta hand om varandra i laget. Det här är det roligaste jag har varit med om någonsin.

På fritiden tränar Hilda fotboll, innebandy, dans och gymnastik. Dessutom vistas hon ganska mycket ute i skogen när familjen är i sin sommarstuga i Bua.

Vad skulle du säga var dina största styrkor i tävlingen?

– Jag är ganska snabb. Jag försöker alltid göra mitt bästa och ger inte upp så lätt.

Med tanke på vilka idrotter du sysslar med borde du vara stark, vig och smidig också?

– Ja, allt det du säger också. Det tänkte jag inte på, ler Hilda.

Och Carolina Klüft är ny programledare för Wild Kids, vad tyckte du om henne?

– Hon var väldigt bra, peppade båda lagen, både det som ledde och det som låg under. Hon pratade bra i tv och verkade snäll.

Det segrande laget i Wild Kids får åka på en resa till Afrika – men resan har inte varit Hildas största drivkraft.

– Nej, jag ville först och främst vara med för att testa mig själv.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.