Allmänhetens frågestund ett haveri

Alingsås

När kommunens budget skulle debatteras och antas i Kommunfullmäktige i onsdags bjöds allmänheten in att ställa frågor. Där fanns tre budgetalternativ från Alliansen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterade men sanning att säga så är det inte lätt att förstå, så att där finns utrymme att ställa frågor är en himla bra grej.

Det politiska systemet kan upplevas komplicerat och krångligt vilket skapar en känsla om ”vi och dom” som i sin tur göder politikerförakt och allmänt missnöje.

Under några kvällar har jag läst igenom budgetarna och fört samtal på arbetsplatsen, med barnen och deras kompisar, vänner och bekanta samt diskuterat på sociala medier om frågor som direkt berörs av den nu beslutade budgeten. Utifrån detta sammanställde jag ett antal frågor som olika personer tycker är viktiga.

Jag upplevde att det inte var välkommet med några frågor över huvud taget. Vid inledningen begränsades tiden till 10 minuter för mötet skulle brytas för lunch. Det kändes oklart till vem man ställde frågan och jag kände mig som ett fån som satt och pratade inför 51 ryggar. Jag blev inte ett dugg mer klok på skillnaden mellan budgeterna eller om alla partier tyckte samma. Att det var så tidsavgränsat gjorde det också omöjligt att kunna få allas svar på frågorna.

Mest förvånad och ledsen blir jag över att ingen av de 51 förtroendevalda som satt där grep in och reagerade öppet på detta när man tar sig tiden att läsa in sig på frågor och ta ledigt från arbetet.
När allmänhetens frågestund var över var det lunch men där hänvisades ”allmänheten” till en annan del av lokalen än de förtroendevalda.

Värmande var att några förtroendevalda kom fram och beklagade det inträffade och gav stöttning och dessutom bjöd in till deras bord under lunchen!

Jag gick hem utan svar på de flesta frågorna med en klump i magen.

  • Erik Samuelsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.