Dyslexi finns överallt men syns ändå inte!

Alingsås

Enligt dyslexiforeningen.se är 5-8%, alltså 1-2 personer av en normal klass, dyslektiker och detta innebär att det är ganska vanligt, ändå är det väldigt få som förstår allvaret i detta.
Det har funnits och finns många kända människor med dyslexi till exempel Albert Einstein, John Lennon, Selma Lagerlöf till och med hälften av kungafamiljen är dyslektiker.

Dyslexi är en diagnos som innebär att personen i fråga till exempel hakar upp sig när man läser, utelämnar ord samt har svårt att skriva och läsa. Detta funktionshinder kan också sätta sig på matten, som då kallas Dyskalkyli. Detta kan innebära att personen har svårt att lära sig gångertabellen eller lösa svåra mattetal.

Dyslexi och Dyskalkyli är ärftliga funktionshinder som oftare drabbar killar än tjejer. För 30 år sedan visste man inte helt vad detta var därför klassades man som korkad och dum av okunniga människor. Det är fortfarande folk som tycker detta.

Det finns troligtvis folk som säger att ”Vadå, det kan väl inte vara så svårt att skriva och läsa?” Men jo, det är det, det är jag ett levande exempel på. Jag har övat i flera år på till exempel skillnaden mellan b och d, p och q, dubbel eller enkel stavning och särskrivning, men det går fortfarande trögt att läsa. Nu är jag sexton år och kan fortfarande inte gångertabellen, men det är bara att öva…

Våga prova att vara dyslektiker under några minuter på https://imgur.com/7mOqSqh 
Lycka till och grattis till ny kunskap!

  • Dyslektiker Paulina M
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.