Foto: STEFAN SAMUELSSON
RADER AV FÖRFATTARE. Eleverna i Stora Mellby skola har gjort boken Great Mellby tillsammans.

Fest när elevernas bok släpptes

Stora mellby

Flaggan i topp, tända ljus, finklädda lärare, hedersgäster från kommunen och sedan en festlig Nobellunch.
Så var det när elevernas bok om Stora Mellby släpptes i fredags.

Hela skolan har varit engagerade i bokprojektet som pågått sedan tidigt i våras. Resultatet är Great Mellby. På de 125 sidorna ryms en gedigen beskrivning av bland annat skolan, samhället, gårdarna och djuren. Här finns också historik och framåtblick, liksom många fina bilder och teckningar.

– Det var kul, mycket arbete. I våran klass har vi gjort fakta om djur som lever i Stora Mellby, säger Malva Sahlin i årskurs 3.

– Vi skulle skriva om hur det är när vi går här jämfört med när Roger Akelius gjorde det. Det är väldigt annorlunda och större nu. Bänkarna är inte likadana, säger Filip Larsson, som nu går i sjuan på Sollebrunns skola men hann med att jobba med boken i våras.

Entreprenören Roger Akelius, som växte upp i Stora Mellby, gick i skolan här i mitten av 1950-talet. Denna bok är hans idé och det är han som betalar produktionen av den. Därför kan intäkterna gå till fler böcker i skolans bibliotek.

Idén kom upp när läraren Anna-Karin Nord mejlade till Akelius och bad om en hälsning till eleverna. Hon hyllades av sina kollegor under bokrelease-festen, som också var en Nobelfest.

– Du får Nobelpriset för påhittighet och engagemang. Om inte du hade skrivit till Roger Akelius hade inte blivit en bok, sa kollegan Maartje Stoffelsen och delade ut såväl en blombukett som en kram.

– Det här hade inte blivit en bok om inte alla hade hjälpt till, underströk Anna-Karin Nord och berömde skolans elever.

Hon medgav att hon först hade varit skeptisk till boktiteln på engelska, Great Mellby, men framhöll nu att great ju betyder fantastisk och enastående.

– Det blir fantastiska Mellby och det tycker jag att det är, sa hon.

Kommunens representanter Daniel Filipsson (M), Angelica Larsson och Jonas Mökander nickade instämmande. Efter mingel med salta pinnar, som ju hör ett releaseparty till, bänkade sig eleverna i matsalen där det bjöds på härlig Nobellunch.

Se fler bilder i lördagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.