Foto: STEFAN SAMUELSSON
BUSSHISTORIA. Bengt Svenson har tagit initiativ till och finansierat utgivningen av boken om busspionjären Alfred Werner Alfredsson.

Ger ut bok om busspionjär

Alingsås/borås

Busstrafikens historia mellan Alingsås och Borås skildras i en nyutkommen bok.

Ännu en bok med lokalhistorisk anknytning har sett dagens ljus. Den före detta ägaren till Alfredssons buss, Bengt Svenson, har sett till att busspionjären Alfred Werner Alfredssons gärning bevaras åt eftervärlden.

– Jag övertog Alfredssons buss 1975 och drev företaget fram till 2004, då det såldes till norska Nettbuss, säger Bengt Svenson.

Intervjuer

Alfred Werner Alfredsson från Hedared var 79 år då Bengt tog över. Tanken att dokumentera Alfredssons och busstrafikens historia väcktes redan på 80-talet.

– Jag tog kontakt med Stig Hammarson i sällskapet Ringlinjen i Göteborg. Vi började samla in bilder och allt redan då. Det är han som har sammanställt boken.

Men det har alltså dröjt tills nu innan bokprojektet blivit verklighet. Svenson ringde Hammarson igen för ett par år sedan och materialet var lyckligtvis kvar.

– Vi har intervjuer som gjordes på 80-talet med människor som inte lever längre, både passagerare och chaufförer, säger Bengt Svenson, som har finansierat projeketet.

Brudpar i Alingsås

Linjetrafiken med bussar växte fram i Sverige i början av 1920-talet. Alfred Werner Alfredsson började köra passagerare på flaket till en lastbil mellan Hedared och Borås. Sedan utökade han trafiken även till Alingsås.

Innan dess gick människor ofta långa vägar till fots eller åkte hästskjuts.

I boken finns gott om gamla bilder, bland annat från Alingsås på ett brudpar med bröllopsgäster på flaket till Alfredssons första ”buss”. En Shelltapp nedanför Stora torget är med på en annan bild.

Boken Alfredssons buss 1923-1975 har underrubriken Furiren som erövrade Vedens härad. Alfred började sin bana som furir på Älvsborgs regemente.

Boken finns att köpa i bokbutiker i såväl Alingsås som Borås samt i lanthandlar i Töllsjö och Hedared.

  • Stefan Samuelsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.