Gjort allt för att roffa åt sig makten

Herrljunga

Förra måndagen valde så äntligen Herrljunga kommun nya förtroendevalda. Det blev ingen större förändring utan Herrljunga kommer att styras av ett antal borgerliga partier men med den tragiska förändringen att SD gör sitt intrång på en rad poster i olika nämnder. Detta tack vare Kommunens Väl som i sin maktfullkomlighet hade en valteknisk samverkan med detta parti.

Undrar hur många röster man fått om väljarna vetat detta från början.

Att den styrande borgerligheten gör allt för att roffa åt sig makt har vi sett prov på tidigare. Jag tänker då främst på när man roffade åt sig den halvtidstjänst som kommunalråd som i alla tider har varit vigd åt oppositionen. Tolkar det som en rädsla och ett förakt mot demokratin samt maktfullkomlighet.

Det nya styret har också gjort allt som står i deras makt för att roffa åt sig så mycket som möjligt med följd att SD tagit plats i olika församlingar. Sedan vill man påskina att man värnar om demokratin när man låter samtliga partier vara representerade i valnämnden, antingen som ordinarie eller ersättare. En nämnd som de uppfattar som icke politisk och då får alla vara med. Storsint.

Det enda parti som tycker att demokrati är viktigt och går från ord till handling är Socialdemokraterna. De gav en ersättarplats till Vänsterpartiet i kommunstyrelsen och det skall man ha ett fång rosor för. Om man inte gjort detta hade Vänsterpartiet varit det enda parti som inte hade haft politisk insyn, sedan alla övriga ingått olika samverkan för att få så mycket makt som bara är möjligt.

Funderar också på om man inte borde inrätta något form av kontrakt för politikerna och då tänker jag inte på ideologin utan i övrigt. Vi ställer krav på våra medarbetare som utvärderas varje år och som sedan ligger till grund för lönesättningen, men blir man vald till ett politiskt uppdrag kan man göra som man vill.

Läste en intervju med det nya kommunalrådet Gunnar Andersson om vad han vill arbeta med i framtiden. Jag tycker att han missade bostadsbyggandet och affärsdöden i kommunen. Det måste till stora och radikala förändringar för att vända skutan för Herrljunga men jag har inte så stora förhoppningar, Moderaterna har varit med och styrt tidigare. Men någon gång kan man ha fel.

  • Bo Naumburg
    Vänsterpartiet Herrljunga
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.