FOTO: Urban Kärvling
NYVALDA KOMMUNALRÅD. Mats Palm (S), oppositionsråd och Gunnar Andersson(M), ordförande i kommunstyrelsen.

Gunnar Andersson (M) nytt kommunalråd

Herrljunga

Efter en längre tids osäkerhet är det klart med ny ordförande i kommunstyrelsen (kommunalråd) i Herrljunga. Helt odramatiskt valdes Gunnar Andersson (M). Mats Palm (S) blir oppositionsråd.

Den gångna mandatperioden har kantats av interna bråk i den styrande majoriteten – Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Kommunens Väl.

Personmotsättningarna blev till slut så stora att tidigare kommunalrådet Johnny Carlsson (C) tvingades bort.

Knutarna löstes upp

Johnny Carlssons sorti tycks ha löst upp knutarna. Centerpartiet valde att fortsätta samarbetet med M, KD, och KV, som också har stöd av av Sverigedemokraterna. Så nu har Herrljunga efter flera turer fram och tillbaka lyckats få bilda ”regering”.

Nuvarande konstellation har en klar majoritet med 19 av 31 mandat i kommunfullmäktige.

Inga motförslag

Oppositionen kände att slaget var förlorat innan mötet och lade inga motförslag på ordförandeposterna, så det blev en lugn tillställning i kommunfullmäktige.

– Jag tackar för förtroendet och alla som stöttat mig. Jag tror att vi kan få ett bra samarbete, sa Gunnar Andersson efter det att han valts till kommunens ledande politiker.

Även oppositionsrådet Mats Palm, som får 60 procent tid i sitt uppdrag, tog till orda.

– Det är med väldigt stor glädje jag blir oppositionsråd. Jag lovar fair play, men Gunnar du kommer att få träningsvärk i dina vader i fyra år, för du ska få stå på tå hela tiden.

Dålig C-utdelning

Centerpartiet som var valets segerparti får nöja sin med en ordförandepost, Moderaterna fick fyra och Kommunens Väl tre.

Utöver kommunstyrelsen valdes följande ordföranden:

Socialnämnden:  Eva Larsson (C), Bildningsnämnden: Christina Glad (KV), Tekniska nämnden: Börje Aronsson (KV), Bygg och miljö: Hans Malmquist (M), Stiftelsen Herrljunga Industrilokaler: Bengt Ottosson (M) och Valnämnden: Ronnie Rexwall (KV).

Sedan tidigare är Andreas Johanssom (M) vald till kommunfullmäkties ordförande.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.