Foto: MÅRTEN ÖHMAN
– VI STÅR på stabila fötter, säger Daniel Filipsson (M), om kommunens ekonomi.

Högsta betyg till Alingsås

Alingsås

Alingsås kommun sköter sin finanshantering på ett föredömligt sätt. Det har man diplom på – något kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson (M) förevisade AT på sitt kontor i fredags.

Analysföretaget Svensk kommunrating har sedan 1992 givit svenska kommuner ett finansiellt betyg, baserat på olika nyckeltal som skuld, risker och ledningsförmåga. Och för föregående bokslutsår, alltså 2017, har Alingsås kommun fått betyget A, i skala A till D. Detta innebär att Alingsås nyckeltal genomgående ligger på högsta nivå.

– Vi är en av 58 kommuner av landets 290 som har en välskött ekonomi. Och här ska ekonomiledningen ha en eloge, säger Daniel Filipsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Samtidigt som Alingsås kommun står inför en rad utmaningar, särskilt när det kommer till förändringar i demografi, så understryker Filipsson att utgångsläget är bra.

– Vi står på stabila fötter.

Det kanske inte är så smart att säga när budgeten precis är lagd och det finns nämnder som inte får vad de önskat sig?

– Jo, för utmaningen är att anpassa våra verksamheter till faktiskt ekonomiskt läge. Vi levererar välfärd som idag är omkring 50 miljoner kronor dyrare än vad den borde vara.

Läs hela artikeln i tisdagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.