Foto: Urban Kärvling
JUL FÖR ALLA. En fin tradition är att Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan i Vårgårda tillsammans bjuder in till gratis julbord. I år är man i Equmeniakyrka och Kristian Roos välkomnar alla att komma.

Jul för alla med julbord

Vårgårda

För femte året i rad arrangerar Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan gemensamt Jul för alla på julafton.
– Det blir ett klassiskt julbord. Det är gratis och alla är välkomna, säger Kristian Roos, Equmeniakyrkan.

Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan delar på värdskapet. I fjol var man i Centrumkyrkan och i år håller man till i Equmeniakyrkan.

– Vi börjar med julbön i Equmeniakyrkan och Kullings-Skövde kyrka, sedan blir det julkaffe i Equmeniakyrkan, säger Kristian Roos.

Gåva av privatpersoner

En stund senare bjuds det in till jullunch i Equmeniakyrkan, som består av ett digert julbord.

– Maten skänks av privatpersoner från hela bygden. De har bakat och lagat mat, säger Kristian Roos.

Det kommer att finnas allt som hör ett julbord till: skinka, köttbullar, sill, prinskorv, Janssons frestelse med mera.

Jul för alla uppskattas mycket av människor i alla åldrar.

– Det har varit ett växande intresse. I fjol kom mellan 100-150 personer till julkaffet och över 80 stycken var med och åt julbord. Vi hoppas på minst lika många i år. Och man behöver inte var med i någon kyrka för att komma.

Olika kategorier

Kristian Roos berättar att det kommer barnfamiljer, äldre ensamma och par, som inte har några anhöriga eller har dem boendes långt borta.

Vid en Jul för alla var en person från Brasilien som tillfälligt jobbade i Vårgårda med och firade julen med svenskt julbord. Det uppskattades mycket.

– Ingen ska behöva sitta ensam på julafton. Det betyder mycket för människor att få vara med i gemenskapen. Man äter och fikar tillsammans med andra så har man någon att prata med. Det betyder mycket, säger Kristian Roos.

Det kommer att finnas pyssel för barnen och någon typ av underhållning.

– För två år sedan hade vi en buktalkare, men vad det blir i år vet jag inte ännu.

Andakt

Efter julbordet blir det andakt och sedan avslutar man årets Jul för alla. Då har många fått chansen att till några timmars trevlig samvaro och dessutom inmundigat god julmat.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.